Vietnam'daki Kuzey Kore- ABD zirvesinden sonuç çıkmadı

Per, 28/02/2019 - 09:06

ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim arasında Vietnam'daki zirve güzel başlayıp neticesiz sona erdi. Zirvenin bu ikinci gününde önce yine kameralar karşısına geçen, daha sonra heyetlerle birlikte görüşmelere devam eden Trump ve Kim otelden planlanandan erken ayrıldı. Ardından anlaşma imzalanmayacağına dair Beyaz Saray açıklaması geldi.

Welayet News - ABD yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında Vietnam'da yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadığını açıkladı. Trump ve Kim'in, görüşmelerin yapıldığı otelden planlanandan önce ayrıldığı ve iki lider arasında düşünülen ortak imza töreninin rafa kaldırıldığı kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Pompeo: Gerçek bir ilerleme sağlandığını söyleyebiliriz

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da şunları söyledi: "Hala iyimserim. Son derece karmaşık bu sorunu çözeceğimize inanıyorum. İlerleme sağlayacağız. Kuzey Kore'nin nükleerden arındırılmasını başaracağız. Kim Jong-un da anlaşma taraftarı ancak bu aşamada daha fazla ilerleme sağlanamadı. Ancak gerçek bir ilerleme sağlandığını söyleyebiliriz."

Trump basın toplantısı düzenledi: Yaptırımların kaldırılmasını istediler, mümkün değildi

- Bir şey imzalamanın iyi olmayacağını düşündük. Dışişleri Bakanı daha detaylı bilgi verecek. Kim Jong-un enteresan bir karakter.

- Daha fazla şey yapmalarını istedik ama Kim Jong-un bunu yapmaya hazırlıklı değildi. Ama iyimserim. Bu olayın zaman alacağını söylemiştik. Zorlukların farkındayız.

- Yongbyon nükleer tesisinin imhası yeterince büyük bir iş değil. Daha fazlasını yapmamız gerekiyor. Daha çok şeyden vazgeçmeleri gerekiyor.

- Onlar da yaptırımların tamamen kaldırılmasını istediler ama bunu yapmamız mümkün değildi.

- Yaptırımların kaldırılması karşısında ülkenin nükleer silahlanlardan arındırılmasını istiyoruz.

- İlişkimizi korumak istiyoruz, devam ettireceğiz. Kim Jong-un bana söz verdi, nükleer ve füze denemesi yapmayacağını söyledi.

- Masadan kalkıp gitmedik. Son derece dostane ayrıldık, el sıkışarak ayrıldık. Bu olay benden önceki başkanlar sırasında da çözülebilirdi ama hiçbir şey yapmadılar.

- Anlaşmayı imzalamadan kalkmaya hazır olmanız gerekiyor. Bugün imza atabilirdim, o zaman da "Ne kötü bir anlaşma' derdiniz... Bugün kesinlikle anlaşma imzalayabilirdik, belgeler hazırdı. Ama bu işi hızlı yapmaktansa doğru biçimde yapmayı tercih ederim.

- Kim Jong-un'ın başarılı bir ülkeye sahip olma şansı var. Muazzam bir potansiyel... Ekonomik güç haline geleceğine inanıyorum.

- (Kuzey Kore'nin serbest bırakmasından kısa süre sonra hayatını kaybeden ABD'li öğrenci Otto Warmbier) Kim'le bu konuyu konuştum. Çok kötü hissetti. Konunun farkındaydı. Otto'ya gerçekten kötü şeyler oldu. Bunların hiçbirinden haberi olmadığını söyledi. Söylediklerine inanıyorum.

Beyaz Saray: Trump- Kim zirvesinde anlaşma sağlanamadı, zirve planlanandan erken sona erdi

Görüşmeyi 'çok iyi ve yapıcı' diye niteleyen Beyaz Saray açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "İki lider nükleer silahlardan arınmayı geliştirmek konusunda izlenecek yolları tartıştı. Şu anda herhangi bir anlaşmaya varılamadı ancak ekipler gelecekte bir kez daha görüşmeyi umuyor.",



Yeni yorum ekle