Beşşar Esad’ın Tahran ziyaretinin içerdiği mesajlar

Sa, 26/02/2019 - 17:11

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, siyasi gözlemciler açısından oldukça önemli telakki edilen dünkü Tahran ziyaretinde başta İslam İnkılabı Rehberi İmam Hamanei ve Cumhurbaşkanı  Hasan Ruhani olmak üzere üst düzey İran yetkilileri ile bir araya geldi. 

Welayet News - Beşşar Esad’ın Tahran ziyareti İranlı yetkililerin sıcak karşılamasıyla birlikteydi ve Suriye’nin terörizme karşı göz kamaştırıcı bir zafere ulaşabildiği ve topraklarının yüzde 90’ını geri alabildiği bir ortamda gerçekleşti. 

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, bu zaferin her şeyden önce bu ülke halkının direnişine ve de müttefiklerinin Suriye’ye yaptıkları kapsamlı desteğeye borçlu olduğunu söyledi. İslam İnkılabı Rehberi ile görüşmesinde de bu noktaya değindi ve şöyle dedi: İslam Cumhuriyeti bu olayda fedakarca yanımızda durdu ve şu anki başarıyı sizlere, bütün İranlılara teprik edip kendilerine teşşekkür etmem gerekir.

İran, Suriye savaşının en başından itibaren bu ülkenin yanında durdu, bu tutumunda ısrar etti ve Suriye’deki gelişmelerin diğer Arap ülkelerinde yaşanan ve Arap Baharı başlığı altında zikredilen gelişmelerden ayrı görülmesi gerektiğini vurguladı. İran ve Suriye ilişkileri salt diplomatik ilişkiler değil, stratejik ilişkilerdir ve İnkılap liderinin deyimiyle, ‘direniş hareketinin kimliği ve gücü bu daimi ve stratejik ilişkiye bağlıdır’. 

Herhalükarda bu ziyaret oldukça hassas ve önemli olan bölgesel şartlarda gerçekleşti ve çeşitli mesajlar içeriyordu. 
Bu ziyaretin verdiği birinci mesaj, İran’ın, Suriye’nin de bir parçası olduğu direniş eksenini eskinden olduğu gibi desteklemeye devam edecek, bu ülke halkının kenarında yer alacak ve savaştan sonra da bu ülkenin yeniden inşası ve kalkınmasında aktif varlık gösterecek olmasıdır. 

Ziyaretin ikinci mesajını bazı Arap rejimlerine yönelik görmek gerekir; bu rejimler son ana kadar teröristlere, silahlı muhaliflere silah ve mali destekler sağlayarak Suriye’de hakim düzeni devirmekte ısrar ediyorlardı, ancak bütün çabaları fiyaskoyla sonuçlandıktan sonra siyasi çözümü askeri çözüme tercih ettiler ve şimdi de kendi elçiliklerini Suriye’de açma peşindeler, böylece kendi zanlarına göre, Suriye’yi İran’ın etki alanından çıkarmak istiyorlar; Birleşik Arap Emirlikleri’nin dışişlerinden sorumlu devlet bakanı Enver Gargaş, bu ülkenin Şam’daki elçiliğinin açılması sonrasında bu noktaya işaret etmişti.

Bu ziyaretin içerdiği son derece önemli bir diğer mesaj ise İsrail içindir ve o da şudur; İran hiçbir şekilde Suriye’den çekilmeyecektir ve Şam’ın bu ülke topraklarında Tahran’ın varlığına ihtiyacı olduğu sürece, İran’ın oradaki varlığı devam edecektir. İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şemhani de Tasnim Haber Ajnasıyla yaptığı uzun bir röportajda, İran’ın Suriye’deki güçlü varlığını sürdüreceğini ve İsrail’in Suriye topraklarındaki bazı hedeflere yönelik olası saldırılarına karşı özel önlemler aldığı şeklinde bir mesajı İsralli liderlere gödererek, bu tutumun altını çizmişti. Şemhani, bu röportajda, açıkça şunları belirtmişti: Siyonist rejimin 2019’da Suriye ve direniş eksenine yönelik saldırılarına karşılık verme üslubu geçmişteki karşılık verme üslubundan çok farklıdır... Bu iş Suriye ordusu ve bu ülkedeki bütün müttefik tarafların işbirliği ile yapılmış ve yakında Suriye’de direnişin caydırıcılığını ilerletme hususunda önemli bir gelişmeye tanık olacağız. 

Bu ziyaretin Batılı ülkeler için taşıdığı mesaj ise, Suriye’nin savaş dönemini geride bırakıp istikrar ve huzur dönemine ulaştığı ve Batılı ülkeler Suriye’deki çıkarlarını korumak istiyorlarsa bu ülkeye yönelik müdahaleci planları bir kenara koymaları ve diğer ülkeleri de Suriye’de siyasi süreci sürdürmelerine teşvik etmeleri gerektiği yönündeydi. Amerika ve Türkiye’nin peşinde olduğu  ‘tampon bölge’ kurma planı da bu müdahaleci planlar arasındadır. İslam İkılabı Rehberi Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’la dün yaptığı görüşmede, bu plana değinerek bu tür ‘tehlikeli planlar’ın icra edilmesi konusunda uyardı.         

Welayet News



Yeni yorum ekle