Hamas’ın askeri şefi İsrail'in onayıyla Türkiye’ye gelmiş!

Pt, 18/01/2016 - 23:43

Hamas’ın Batı Şeria’daki askeri şefi olan Salih Aruri Türkiyeye gelmesi ve bulunması İsrailin onayı sayesinde gerçekleşmiş!..

Welayet News - Hürriyet Gazetesi yazarı Verda Özer son derece çarpıcı bir iddiayı gündeme getirdi. Buna göre,  Hamas’ın Batı Şeria’daki askeri şefi olan Salih Aruri Türkiye’ye gelmesi ve bulunması İsrail’in onayı sayesinde gerçekleşmiş. İşte Özer’in yazından ilgili bölüm;

ARURİ İSRAİL’İN ONAYIYLA GELDİ

“Bunun karşılığında İsrail’in de Hamas’ın Türkiye’deki faaliyetlerinin sonlandırılmasını talep ettiği yazılıp çizildi hep.

Yetkili -Ankara’nın bugüne kadarki resmi söylemiyle uyumlu olarak- Hamas’ın Türkiye’de zaten faaliyet göstermediğini söylüyor.

Bunun üzerine yılan hikayesine dönen “Aruri meselesi”ni soruyorum.

Malum, Hamas’ın Batı Şeria’daki askeri şefi olan Salih Aruri Türkiye’ye sığınmıştı.

İsrail’in ise Türkiye’den Aruri’yi sınırdışı etmesini istediği, hatta bunun görüşmelerde pazarlık konusu olduğu basına yansımıştı.

Daha sonra Ankara’nın bu talebi yerine getirdiği, Aruri’nin artık ülke dışında bulunduğu yazılıp çizildi.

Yetkili Aruri’nin “uzun zamandır” Türkiye’de olmadığını teyit ediyor.

Ancak süreyle ilgili daha fazla bilgi vermiyor. Hemen ardından ise çok kritik bir bilgiyi paylaşıyor: “Aruri zaten İsrail’in bilgisi dahilinde ve onayıyla, resmi bir anlaşmayla Türkiye’ye gelmişti. Yani İsrail ‘kalabilir’ dediği için Türkiye’de kaldı.”

HAMAS RAHATSIZ DEĞİL

Türkiye-İsrail ön anlaşmasının Haaretz’e yansımasının hemen ardından, Hamas lideri Halid Meşal Ankara’ya gelmişti.

Türk yetkili, Meşal’in bu ziyarette Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesine dair en ufak bir rahatsızlık aktarmadığını söylüyor.

Hakeza Hamas için asıl önemli olan, günün sonunda ambargonun kalkması.

Örgüt için bu, Türkiye’de faaliyetlerini sürdürmekten çok daha hayati önemde.”

ARURİ OLAYI NEDİR?

Tel Aviv, ilişkilerin normalleşmesi için Ankara’dan Hamas’ın İstanbul’da yaşayan lideri Salih El Aruri’nin sınır dışı edilmesini istemişti. Tam da bu konuda İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’dan sürpriz bir iddia geldi. İsrail Meclis grubuna konuşan Netanyahu,  Türkiye’nin Aruri’yi sınır dışı ettiğini ve şartı yerine getirdiğini ileri sürdü.

HAMAS KISMEN DOĞRULADI

Londra merkezli El Kuds El Arabi gazetesi ise bir Hamas yetkilisine dayandırarak verdiği haberinde Aruri’nin Türkiye’den birkaç ay önce kendi isteğiyle ayrıldığını yazdı. Gazete, Aruri’nin Katar ile Lübnan arasında gidip geldiğini ve güvenlik için böyle bir yol izlediğini iddia etti.

“KENDİ İSTEĞİ İLE AYRILDI”

Türk yetkililer de Aruri’nin ülkeden ayrıldığını doğruladı. Türk yetkililer tarafından yapıldığı belirtilen açıklamada Aruri’nin İsrail’le devam eden müzakerelerde Türkiye’yi zor duruma düşürmemek için kendi isteğiyle ülkeden ayrıldığı vurgulandı.



Yeni yorum ekle