Macron'dan Siyonizm ve İsrail'i eleştirmeyi yasaklama adımı

Per, 21/02/2019 - 16:02

Fransa'daki Yahudilerin çatı örgütünde konuşma yapan Macron, Yahudi karşıtlığıyla mücadele için yol haritasını tanıttı. Yeni yasa tasarısında anti Siyonizmin 'anti semitizmin modern zamanlardaki şekli' olarak tanımlanmasından söz etti.

Welayet News - Fransa'nın art arda düzenlenen Yahudi karşıtı saldırıları protesto için hükümeti, muhalefeti ve halkıyla sokağa dökülmesi sonrası Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron İsrail için lobi de yapan bir numaralı Yahudi örgütünde konuşma yaptı.

Fransa'daki Yahudi Kurumları Konseyi'nin (CRIF) yıllık yemeğine katılan Macron, '2. Dünya Savaşı sonrası en kötü düzeye' ulaştığını söylediği anti semitizmle mücadele için yol haritasını açıkladı.

TANIM KRİTERİ NE?

Hoşgörüsüzlüğe karşı yeni kırmızı çizgiler çekmek gerektiğini savunan Fransa Cumhurbaşkanı, Siyonizm, İsrail'in varlığı ve İsrail'in politikalarını eleştirmeyi suç haline getirebilecek bir açıklamada bulundu.

'Anti Siyonizmi anti semitizmin modern zamanlardaki şekli olarak tanımlamak' için ilave adımlar atacağını söyleyen Macron, bunun Uluslararası Holokost Anma İttifakı'nın savunduğu tanımla aynı çizgide olacağını belirtti.

İttifak'ın tanımında "İsrail'in diğer ülkelere yöneltilen eleştirilerle benzer düzeyde eleştirilmesi anti semitik kabul edilemez" deniliyor.

ANTİ SİYONİZMİ 'SUÇ HALİNE GETİRME' ÖNERİSİ

Bu arada Fransız parlamentosunun anti semitizmle mücadele komisyonundaki milletvekilleri de 'anti Siyonizmi suç haline getirme' çabasına girmiş durumda.

ARADAKİ FARKLAR

Bu girişimlere tepki gösterenler ise Yahudi karşıtlığı ile İsrail karşıtlığı ve İsrail politikalarına karşıtlık arasında fark olduğuna dikkat çekiyor.

Ancak Macron, 2. Dünya Savaşı'ndan beri görülmemiş şekilde anti semitizmin dirildiğinden, bunun sadece Fransa'da değil, tüm Avrupa ve çoğu Batı demokrasisinde yaşandığından yakındı. Alacakları önlemler arasında, internetteki nefret söylemiyle mücadele, üç aşırılıkçı sağcı grubun feshi, Eğitim Bakanı'nın Yahudi çocukların ırkçılık ve taciz yüzünden devlet okullarından ayrılıp özel Yahudi okullarına geçmesi meselesini araştırmasını da sıraladı. 

İSRAİL DEVLETİNİN TEMELLERİNDEKİ SİYONİZM

Anti semitizm, Oxford Sözlüğü'nde 'Yahudilere karşı düşmanlık veya önyargı' diye tanımlanıyor. Ayrımcılık, ırkçılık, yabancı düşmanlığı gibi anti semitizm de Fransa yasaları tarafından suç kabul ediliyor. 

Siyonizm ise 19. yüzyıl sonunda Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nda yaşamış Theodore Herzl tarafından kurulan ve bugün İsrail'in bulunduğu topraklarda Yahudi devleti kurulmasını savunan bir siyasi hareket.

Herzl, anti semitizm varoldukça, Yahudilerin diaspora olarak yaşadıkları ülkelerde asimile olamayacakları görüşündeydi.

 

 

Tags: 


Yeni yorum ekle