Pehlevi’nin dışişleri bakanı: İslam Cumhuriyetinin performansı övgüyü hak ediyor

Pt, 11/02/2019 - 08:38

Şah rejiminin dışişleri bakanı ve Amerika’daki son elçisi Ardeşir Zahidi, İslam İnkılabının 40. yılına girmesi münasebetiyle yaptığı bir röportajda, İran İslam Cumhuriyetinin performansından övülecek bir performans diye söz ederek, muhalif grupların İran’daki düzeni değiştirmekle ilgili tasavvurlarının boş bir hayalden ibaret olduğunu söyledi.     

Welayet News - İslam İnkılabının 40. yılı dolaysıyla yaptığı röportajda, İslam Cumhuriyetinin kazanımlarını itiraf eden Pehlevi rejiminin son ABD büyükelçisi Ardeşir Zahidi, ülke dışında aktif olan muhalif grupların hain ve fasid olduğunu ve yabancı devletlerden para aldıklarını açıkladı.

Russia Today televizyon kanalına konuşan Zahidi, İran’ın şu anki durumu ve geçen 40 yıl içinde kaydedilen ilerlemlerle iligili olarak, şu değerlendirmeleri yaptı: “Bu günün İran’ı 40 yıl önceki İran’dan farklıdır. Bu günün İran’ı yaklaşık 83 milyon nüfusu olan bir ülke. Bugün İran halkının yüzde 60’ı tahsilli ve eğitimli insanlardır, okuyup yazabiliyorlar ve okulun birinci veya ikinci dönemini geçirmişler. Nüfusun 40 milyonu İran’ın içinde çeşitli alanlarda tahsil yapmış ve geleceğin öncüleridir”.

“Sizinle hakkında konuştuğum bu 83 milyonluk nüfusun 30 milyonu, çalışmakta olan, doktor, mezun, hastana başkanı, bakan, üniversite başkanı veya başka konumlarda olan kimselerdir. Bu 30 milyon insanın üçte ikisi kandınlardır, eğitimli kadınlar. Ben bununla gurur duyuyorum, çünkü bu benim ülkem ve geçen 40 yıl içinde yaşanmış olan bir şeydir bu”.

1966 ile 1971 yılları arasında Muhammed Rıza Pehlevi ile de oldukça yakın ilişki kurmuş olan o dönemin İran dışişleri bakanı, İran’ın önündeki ekonomik zorluklara ilişkin bir soru üzerine, “Onlar böyle büyük bir ülkeyi yönetirken ekonomik alanda olsun başka alanlarda olsun bir takım zorluklarla karşıkarşıyadırlar. Evet ben onlar için mücadele ediyorum ve yönetimin başında kimin olduğu benim için önemli değil...Evet onlara saygılıyım, çünkü bir mantığa göre, bir akla göre hareket ediyorlar. Tabi ki bunu işitince de onları övüyorum” yanıtını verdi.

Açıklamalarının devamında, Amerika ve muhalif grupların İran İslam Cumhuriyetine karşı yürüttükleri çalışmaları faydasız çalışmalar olarak nitelendiren Zahidi, çoğu muhalif grubun yabancı ülkelerden para alarak kendi halkına karşı çalıştığını belirtti.

Zahidi, şöyle dedi: “ABD rejimin peşinde ve o (Şah’ın oğlu Rıza Pehlevi) seçeneklerden biridir. Bu boş bir hayal...Elbette o benim evladım gibidir. Ancak genel olarak muhalefet hakkında konuşacak olursam, onlar paralarını kimden alıyorlar? Kim onları destekleyecek? Yanlarında ne kadar askeri güç var? Böyle kolayca İran’a gidilemez. Bu günkü İran’ın ordusu var polisi var, bir zamanlar bizde olan şeylerin tamamına sahip. Nasıl gidecekler? Özel bir jetle mi gidecek ve...”.

Zahidi, son olarak, “Bunlar boş hayaller ve ciddiye de almam, çünkü onların çoğu çürük ve faşittiler, yabancılardan para alarak kendi halkına karşı çalışıyorlar. Ben onlara hain diyorum” şeklinde dikkat çekici ifadeler kullandı.        

Welayet News 

Tags: 


Yeni yorum ekle