ABD'li Askerler Irak'ta Kalmaya Devam Edecek

Sa, 05/02/2019 - 11:04

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yapılan açıklamada, Irak'taki ABD'li askerlerin bu ülkeden çekilmeyeceği bildirildi.

Welayet News - El-Meyadin kanalına göre, Pentagon'un dün Amerikan Kongresi'ne sunduğu raporda, Irak'taki ABD'li güçlerin  bu ülkede uzun süreli kalacağı iddia edildi.

Raporda, gerekçe olarak da terör örgütü IŞİD ile sözde mücadele edilmesi zarureti gösterildi.  ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) başmüfettişi tarafından hazırlanan raporda, "Üzerindeki (terörle mücadele) baskısı sürmezse, IŞİD'in Suriye'de altı ila 12 ay içinde yeniden dirilebileceği ve sınırlı da olsa tekrar toprak kazanabileceği" uyarısında bulunuldu.

Pentagon'un bu açıklaması, Irak halkının çeşitli kesimleri, siyasiler ve yetkililerin Amerikan askerlerini Irak'ta görmek istemediklerini bildirdikleri bir sırada yapılıyor.

Bu arada ABD Başkanı Donald Trump'ın, Irak’taki ABD askerleriyle ilgili yaptığı açıklama sonrası Irak’tan sert tepki geldi. Irak Asayib Ehlilhak Örgütü Milletvekili Hasan Sari Trump'a, "Irak, babanın çiftliği değil." cevabını vererek, "Hiçbir yabancı gücün topraklarımızda kalmasına izin vermeyiz." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan CBS televizyonunda yaptığı açıklamalarda, ABD'nin Irak'taki üssüne çok para harcadığını ve bu üssü orada tutabileceklerini belirterek, "Irak'taki üssü tutmak istememin nedenlerinden biri İran'ı biraz izlemek istiyorum" demişti.

ABD, 2003 yılında işgal ettiği Irak'ta, yaklaşık 166 bin askeriyle Aralık 2011'e kadar varlık göstermiş, bu tarihten sonra eski Başkan Barack Obama'nın talimatı üzerine, tüm askerini Irak'tan çekmişti.

Ancak terör örgütü IŞİD'in, 10 Haziran 2014'te ortaya çıkmasından sonra  ABD yeniden askerlerini Irak'a göndermişti.

 

Tags: 


Yeni yorum ekle