BBC: ABD İran’a Doğrudan Müdahaleyi Amaçlıyordu

Sa, 05/02/2019 - 10:10

BBC’nin haberine göre, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın gizli belgeleri, ABD'nin, Irak Baas rejiminin İran'a dayattığı savaşın son günlerinde, yalnızca Tahran’ın zaferinden endişe duyduğunu ve doğrudan askeri müdahalede bulunma niyetinde olduğunu gösteriyor.

Welayet News - BBC’nin Arapça yayın yapan web sitesi dün, İngiltere Dışişleri Bakanlığına ait gizli belgeler yayınladı ve ABD'nin, Irak’ın İran'a dayattığı savaş sırasında İslam Devleti’nin Baas rejimine karşı zafer kazanmasından endişeli olduğunu açıkladı. ABD bu nedenle, doğrudan askeri veya ekonomik müdahale etmek için çaba sarf etmiş.

BBC bu haberde, Irak'ın dayattığı savaş sırasında, Londra'nın politikasının tamamen tarafsız yönlerini sunmaya çalıştı.

BBC haberinin başında, İngiltere ve ABD'nin İran hakkında görüş farklılığı olduğunu ve bu görüş ayrılığının kökeninin, sekiz yıllık Irak savaşına döndüğünü vurgulamaya çalıştı.

Irak’ın Sahip Olmadığı Bir Silah Yoktu

Irak'ın siyasi ve askeri durumu, Amerikalılar için sorun sebebiydi. Amerikalılar, Irak siyasi ve askeri komutanlığının kısa boyutları gölgesinde ABD'nin yapacağı şeylerin çok az kalacağını itiraf etti. Çünkü Irak, örneğin ihtiyaç duyduğu tüm silahlara sahipti. Bu yüzden Amerikalılar, İran’ı durdurmaya çalışmakla ilgilendiler. İlk olarak, İran'ın  daha yoğun saldırılar gerçekleştirememesi için silahlanmasını durdurmaya çalıştılar. 

Amerikalıların temel umudu, silahların İran'a ulaşamamasıydı. Karaborsadan İran'a silahların gelmesini yavaşlatmayı başarsalar da, Doğu Avrupa, Kuzey Kore, Suriye, Libya ve Çin'den İran'a silah sevkiyatı giderek artmaya devam etti. 

BBC şöyle yazıyor: Bu belgeler, Amerikalıların İran'ı felç etmek için doğrudan askeri saldırılar yapmayı düşündüğünü gösteriyor. Amerikalılar askeri boyutta, İran'ın hayati öneme sahip ekonomik tesislerine yönelik kapsamlı ve becerikli bir hava saldırısının, İran'ın davranışını değiştirebileceğini savunmuştu.

Amerika'nın Ümitsizliği

Açığa çıkan bu gizli belge, Amerikalıların, İran’ın olası zafer belirtileri karşısında onları savunmak amacıyla Fars Körfezi ülkeleriyle daha fazla işbirliği yapma isteklerine olumlu cevap vermediklerini ortaya koyuyor. Amerikalılar, Körfez ülkeleriyle temasa geçtiğinde hayal kırıklığına uğradılar. Körfez ülkelerinin duruşları, Hürmüz Boğazı'nın açık kalması yönündeydi. 

Bu rapora göre Amerika, İran’ın olası zaferini ve Irak’ın çöküşünü engellemek için yalnız askeri gücü önermedi. Belgeler, ABD stratejisinin, İran'ın savaştaki ekonomik maliyetini artırmak olduğunu gösteriyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Geoffrey Howe başka bir raporunda, silahların İran'a ulaşmasını engelleme çabaları başarısız olduktan sonra ABD şu anda İran'ın sigorta poliçesi çemberini geliştirmesini engellemeye çalıştığını belirtti. Amerikalılar, açıkladıkları gibi bu doğrultuda, Batı Avrupa hükümetleri, Japonya, Singapur ve Türkiye ile görüşüyorlar.

 



Yeni yorum ekle