Bolton: Venezuela’ya askeri müdahaleyi düşünmüyoruz

Ct, 02/02/2019 - 09:08

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, çok yakın bir süre içinde ülkesinin Venezuela’ya askeri bir müdahaleyi düşünmediğini belirtirken, bununla birlikte bütün seçeneklerin masada olduğu uyarısında bulundu.

Welayet News - ABD’de bir radyo kanalına konuşan Bolton, sunucunun “Washington’un tek başına veya Brezilya ve Kolombiya ile birlikte pek yakında Venezuela’ya askeri müdahaleyi düşünüp düşünmediği” yolundaki sorusu üzerine, “Hayır” yanıtını verdikten sonra şunları söyledi: “Başkan, bütün seçeneklerin masada olduğunu söyledi. Bizim şimdiki önceliğimiz iktidarın barışçıl bir şekilde el değiştirmesi.“

Öte yandan Türkiye, Meksika, Rusya, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetine desteklerini yinelemiş, Maduro da gelişmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kestiğini ancak ticari ilişkinin süreceğini duyurmuştu.

Amerika'nın Venezuela konusunda geri adım atmasının temelinde başta Rusya ve Çin olmak üzere bazı ülkelerin tepkilerinin olduğu anlaşılıyor. Rusya, Amerika'yı Venezuela'da askeri müdahale konusunda uyarmıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya yönetiminin Venezüela'da kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido'yu tanımadığını, Moskova'nın tek partnerinin Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve hükümeti olduğunu belirtti.

Venezuela'da çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin Başkanı Juan Guaido, muhaliflerin mitinginde kendini "geçici devlet başkanı" ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere birçok ülke tarafından tanınmıştı. Son olarak Avrupa Parlamentosu (AP) perşembe günü aynı yönde adım attı.

ABD ve müttefikleri Venezuela'da halkın  oyuyla işbaşındaki iktidarı devirme hedefindeler.

 

 



Yeni yorum ekle