İslami vahdet ortak düşmana karşı Şii-Sünni birliği demektir

Çar, 30/01/2019 - 08:15

İmam Hümeyni (r.a) Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Başkanı Misbah Yezdi, İslam Ümmetinin birliğine vurgu yaparak, ‘birliğin mezhebten vazgeçmek değil, ortak düşmana karşı Şii-Sünni ittihadı anlamına geldiğini’ söyledi.

Welayet News - İmam Hümeyni (r.a) Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Başkanı Ayetullah Misbah Yezdi, ahlak dersi celesesinde yaptığı konuşmada,  ‘yol kavşaklarına vardı mı insanın kendi yolunu seçmesi gerekir’ diyerek, “Bütün meseleler ve çevre, insanın bir kavşağa varıp kendi isteğiyle iyi ya da kötüyü seçmesi için ona yardım eder” şeklinde konuştu.

Ayetullah Misbah Yezdi, devamla şöyle dedi: “İnsanda hayır ve şer eğilimi vardır. İnsan özünü sever ve eğer özsevgisi (hubb’u-zzat) insanda olmasaydı çabalamak için hiçbir dürtüsü ve motivasyonu olmazdı. Özsevgisi insanın varoluşunun bir gereğidir ama bu özsevgisinin hayır ve şer diye iki dalı vardır”.

“Özsevgisi insanı tekebbüre ve kendini beğinmişliğe düşürmemeli” diyen Kum İlim Havzası Müdderisler Camiası üyesi, “Eğer özsevgisi doğru olmayan yolda kullanılırsa insan ibadetlerinde tazarru ve yakarışta bulunamaz, Allah’ın en mukarreb kulları dua ve ibadetlerinde yakarışta bulunuyordu” ifadesini kullandı.

Ayetullah Misbah Yezdi, sözlerine devamla şunları belirtti: “Bu afetlerle mücadele için insan kendi işini küçük görmeli, kendini ilahi adabla mukayyet kılmaya çalışmalı  ve ibadetlerin edası insan için bir zindan haline gelmeyecek şekilde kendini eğitmelidir. Bu mesele ise nefse karşı  mücadele ile olur ve insan için oluşan iyi halin korunmasıyla olur”.

Konuşmasının diğer bir bölümünde, her toplumun bir takım düşmanlarının bulunduğunu söyleyen Ayetullah Misbah Yezdi, şu değerlendirmelerde bulundu: “İslami toplumun da düşmanları vardır ve bunların bir bölümü İslam’ın aslına ve tevhide karşıdırlar. Burada, İslam’ın aslını kabul edenlerle koordinasyon halinde olmak gerek ta ki ortak düşmana karşı güçlü ve galip olsunlar. İslam’da çeşitli mezhepler vardır ve diğer yandan İslam’la, tevhitle sorunu olan ve kendi çıkarlarının peşinden gidip kendilerini ilahlaştırdıkları için dine karşı çıkan düşmanlar vardır. Akıl, İslam’ın aslına muhalif gibi bir ortak düşmanı olanların arasında, İslam’a zarar gelmesin diye, ihtilafın olmamasına kükmeder ”.

İmam Hümeyni (r.a) Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Başkanı, “Müslümanlar ortak düşmana karşı birleşmelidir. Daha önemli ve öncelikli sorunlarımız varken cüz’i meselerle uğraşmamalıyız. İslam İnkılabı Rehberinin Şii-Sünni arasındaki birlik ve kardeşliği vurgulaması da bu yüzdendir. Birlik mezhebten vazgeçmek değil, ortak düşmana karşı Şii-Sünni ittihadı, birliği demektir” diye anımsattı.  

Welayet News



Yeni yorum ekle