Bölge sathında bir gücümüz yok ki geri çekmeyi isteyelim

Çar, 23/01/2019 - 07:34

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Amiral Ali Şemhani, İran’ın geri çekmeyi isteyecek bir gücünün bölge sathında olmadığını belirterek, “Irak, Suriye ve Yemen milletleri kendi ülkelerini kendileri savunuyorlardı ve bölgede bulundurduğumuz bir askeri güç yoktur” dedi.

Welayet News - katıldığı ‘Batı Asya’da Güvenlik ve Savunma Konferansı’ kapsamında gazetecilerin sorularını yanıtlayan İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Amiral Ali Şemhani, “Amerika şu anki özellikleriyle birlikte hiçbir ülkenin müzakere tarafı olamaz. Amerikalıların çeşitli uluslararası ittifaklardan ayrılmasıyla ilgili açıkladığım ve Trump’ın seçim sloganlarında da yer almış olan listedekilerin hangisi gerçekleşti? Hiç biri” diyerek, “İran’ın teslim olmama ve ABD’yi ümitsizleştirme stratejisini izlediğini” belirtti.

 Bölge sathında bir gücümüz yok ki geri çekmeyi isteyelim

Amiral Şemhani, İran’ın bölgedeki varlığıyla ilgili bir soruyu ise, “İran’ın bölge sathında bir gücü yok ki geri çekmesini istesin; bizim güçlerimiz askeri danışmanlardı ve sadece danışmanlık yapıyorlardı. Bölge milletlerinin kendileri Irak, Suriye, Afganistan ve Yemen’de kendi ülkelerini savunuyorlardı ve bölgede hiçbir gücümüz yoktur” şeklinde yanıtladı.

Sinyal verenler Amerikalılardır

Amerika ile müzakere konusuyla ilgili olarak ise Şemhani, şunları tasrih etti: “Dikkat etmemiz gereken diğer bir mesele de şu ki, İran Amerika’yla müzakere için herhangi bir sinyal ve mesaj vermiş değildir. Amerikalılar güvenilmez olduklarını kanıtlamışlardır, müzakereler tarihi de bu mevzuyu doğrulamaktadır”.

Şemhani, “Mesaj verip müzakereye hazır oldukları diyenler, bazı temsilciler yoluyla İran’la müzakereye hazır olduklarını bize açıklayanlar İran İslam Cumhuriyeti değil, Amerikalıların kendileridir” diye anımsattı.

İran Afganistan’da istikrarın sağlanması için bu ülke hükümetine yardım etmek istiyor      

 İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri, İran’ın Taliban ve Afgan hükümetiyle yaptığı müzakerelerle ilgili olarak ise, “İstikrarın sağlanması için bu ülke hükümetine yardım etmek istiyoruz. Taliban bu ülke hükümetiyle anlaşbilme arayışı içinde. İslam Cumhuriyetinin de sulta kurmayı amaçlamayan ve barışçıl bir niyetle sulh ve istikrar yönünde bir formüle ulaşılması için Afganistan hükümetine yardım etmenin peşinde olduğunu” hatırlattı.

Astana müzakere sürecini takip ediyoruz

Şemhani, Suriye konusunda İran, Rusya ve Türkiye koalisyonuyla ilgili bir soruya yönelik ise şu açıklamaya yaptı: “Astana sürecini takip ediyoruz. Teröristlerin bitirilmesinden sonra, anayasanın tamamlanması ve gücün halka devredilmesi sürecinde işbirliği yapabilmeleri için  her iki taraf arasında ortak bir eylem planı icraya konulmuş durumda ve bu işbirliği son zaferler sayesinde mümkün hale gelmiştir. Tabi Frat’ın doğusunda mesele daha karmaşık bir halde ve her iki taraf arasında daha fazla müzakerelere ihtiyaç duyulmaktadır”.

Şemhani, son olarak katıldığı konferans hakkında ise, “Değişik ülkelerden temsilcilerin bu konferansa geniş kapsamlı katılımlarıyla birlikte İran’ın yanlızlaştırılamaz olduğunun ortaya çıktığını ve Amerika’nın İran’ı yanlızlaştırmak için izlediği stratejinin işlevsizliğini göstermek için en iyi örnek sayıldığını” vurguladı.           

Tags: 


Yeni yorum ekle