ABD'den Tutukladığı İranlı Gazeteciyle İlgili Açıklama

Ct, 19/01/2019 - 21:40

İran'ın İngilizce yayın yapan PRESS TV kanalının spikeri Merziye Haşimi'nin tutuklanması ile ilgili günlerce sessiz kalan ABD federal mahkemesi sonunda bir açıklama yaparak, Bayan Haşimi'nin hakkında herhangi bir suçlama olmadan tutuklandığını duyurdu.

Welayet News - ABD federal mahkemesi yargıcı, Amerikan yönetiminin PRESS TV'nin spikeri Merziye Haşimi'nin tutuklanması ile ilgili sessizliğine son vererek, Haşimi'nin 5 gündür tutuklu bulunduğunu doğruladı.

ABD'nin Washington bölgesel mahkemesi yargısı Beryl Howell bu bağlamda yaptığı açıklamada, Bayan Haşimi'nin kapalı kapılar arkasında bir jüri karşısında bir dosya için tanıklık yaptığını söyledi.

Aynı yargıç, PRESS TV spikerinin hiç bir suç işlemediği, ancak iki kez Washington'daki duruşmaya katıldığını, tanıklık işlemlerinin tamamlanmasının ardından gazeteci Haşimi'nin serbest bırakılmasının beklendiğini bildirdi.

NPR'ın haberine göre, tanıklık sürecinin en zaman sona ereceği bilinmiyor. 

Bayan Haşimi'nin oğlu Hüseyin Haşimi ise, annesinin bu hafta serbest bırakılmasını temenni ediyor.

Hukukçular ise, PRESS TV'nin spikerinin tutuklanmasının yasadışı bir girişim olduğunu bildiriyor.

Bir Amerikan medyası, Haşimi'nin İran aleyhinde pazarlık için bir koz olarak kullanılması için ABD tarafından tutuklandığını bildirmişti.

İran Radyo Televizyon Kurumu İRİB Başkanı Ali Askeri, İRİB Dış Yayınlar Servisi Başkanı Cebelli ve İran Dışişleri Bakanlığı yaptıkları açıklamalarda, Amerikan polisinin gazeteci Haşimi'ye karşı kötü ve insanlık dışı muamelesini ve onu tutuklamasını kınayarak, Bayan Haşimi'nin derhal serbest bırakılmasını istediler.

İran İslami Şura Meclisi Başkanı Özel Danışmanı Hüseyin Emir Abdullahiyan attığı Twitte, ABD'nin Merziye Haşimi'yi derhal serbest bırakması gerektiğini belirterek, aksi takdirde, bu oyunu bitiren tarafın ABD olmayacağı uyarısında bulundu.

İran İnsan Hakları Komitesi de dün yaptığı açıklamada, PRESS TV spikeri Bayan Haşimi'nin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Miami Üniveristesi hocalarından Ricardo Baskavas da yaptığı açıklamada, ABD yönetiminin Haşimi'yi gerekçesiz yere ve "esas şahit" adıyla tutuklamasının ABD Anayasası'nın 4. maddesinin ihlali olduğunu kaydetti.

ABD polisi Press TV spikeri Merziye Haşimi'yi geçen pazar günü ST. Lois havaalanında boş yere tutuklayarak, Washington'daki bir cezaevine götürdü.

Amerikan polisi, Haşimi'nin tesettürünü müdahale ederek, bu Müslüman kadına kötü muamelelerde bulundu.

Gazeteci Haşimi'nin ABD'de kendi ailesini ziyaret etmeye giderken Amerikan polisi tarafından tutuklanması, bir kez daha ABD'nin insan hakları, ifade ve inanç özgürlüğünü savunduğu iddialarının sırf bir slogandan ibaret olduğunu ortaya koydu.

 

Tags: 


Yeni yorum ekle