Ordu Şefi itiraf etti: İsrail Rejimi Suriye’deki teröristlere silah ve para verdi

Sa, 15/01/2019 - 17:15

Nihayet İsrail ordusu genelkurmay başkanı rejimin Suriye'deki terör örgütlerine silah sağladığını itiraf etti.

Welayet News - İsrail ordusunun sırlarını Sunday Times’a döken Gadi Eisenkot, Tel Aviv’in Suriye terör örgütleri üzerinden Suriye ihtilafına doğrudan dahil olduğunu söyledi.

Emekli General Eisenkot, İsrail rejiminin sınırdaki militanlara “kendini savunma” amacıyla hafif silahlar sağladığını da söyledi.

Suriye’deki terör örgütleri ile İsrailli komutanlar arasındaki doğrudan bağlantıları ilk defa resmi bir ağızdan açıklanırken, terör örgütleri ile İsrail hükümeti arasındaki yakın askeri bağ söylentileri gerçek olduğu ve yıllardır devam ettiği de kanıtlanmış oldu.

Dış Politika dergisi Eylül ayında Tel Aviv’in Suriye’nin güneyindeki 12 terörist gruba yüksek miktarda silah ve para verdiğini yazdı. İsrail ile terör grupları arasındaki anlaşmaya göre, İsrailli yetkililer arasında, liderlerinin karaborsadan silah temin etmek için aldıkları fonların yanı sıra militanlara aylık kişi başına 75 dolar ödeneğin de sağlandığını bildirildi.

Buna karşılık terör örgütlerinin Hizbullah ve İran müttefiklerini Suriye'nin İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nden caydırmaları ve uzak tutmalarını istiyordu.

Haziran 2016'da resmen başlatılan planın geçen Kasım ayında tamamlanan “İyi Komşu Operasyonu” boyunca yürürlükte olduğu bildirildi. Bu girişimle işgalci rejim terör örgütlerine açıkça yardım ediyordu ve bu yardımları “insancıl” olduğunu iddia ediyordu. İsrail rejimi, hastanelerde yaralanan Suriyeli teröristlere ve ailelerine 1.524 ton yiyecek, 250 ton kıyafet, 947.520 litre yakıt ve çok miktarda tıbbi malzeme sağladı.

Ancak yakın zamana kadar İsrail, bunun ötesindeki herhangi bir müdahaleyi şiddetle reddetti. Kudüs Post’un Eylül’de ordunun Suriye militanlarına hafif silahlar sağladığını doğrulayan raporu derhal web sitesinden alındı. Gazete, RT'ye, makaleyi sansürcü ordu tarafından sözde "güvenlik nedeniyle" çıkarmaya zorlandığını söyledi.

Eski bir İsrailli General Gershon Hacohen, eski Savunma Bakanı Moshe Ya'alon'un, bir sürü Suriyeli militanlarla şahsen tanıştığını ortaya söyledi. Ya'alon, 2013'den Mayıs 2016'ya kadar rejimin savunma şefiydi.

Böylece İsrail rejimi gizlilik içinde yürüttüğü Suriye’deki terör örgütlerine yardımları nihayet itiraf etmiş oldu.

New York Times’la yaptığı röportajda Eisenkot, Tel Aviv’in İran’ın bölgedeki askeri etkisini kırmayı amaçladığı ve İran hedeflerine yönelik bombalı saldırılar düzenlendiğini söyledi.

İşgalci İsrail rejimi, Suriye’de İran’la bağlantılı olduğu iddia edilen hedeflere 2.000 bomba attı. 

Kaynak: Alwaght

Çeviri:7Sabah.com.tr

 



Yeni yorum ekle