Suriye ve İran'dan Birlik Mesajı

Sa, 15/01/2019 - 09:59

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad dün sabah saatlerinde İran Şura Meclisinde Milli Güvenlik ve Dış Politika Komitesi Başkanı Haşmetullah Falahatpişe ve Suriye ziyaretinde ona eşlik eden heyet ile görüştü

Welayet News - Suriye ve İran arasında onlarca yıl önce başlayan ve sağlam temellere dayanan stratejik ilişkilerin ele alındığı görüşmede iki taraf bu ilişkileri muhtelif alanlarda daha da pekiştirme azim ve kararlılıklarını kaydetti. İki taraf söz konusu ilişkilerin iki dost ülke ve halkları arasında özellikle siyasi ve ekonomi alanında geliştirilmesi gereğinin altını çizdi.

Esad Suriye ve İran arasındaki ilişkilerin baştan beri karşılıklı saygı, ilke ve ahlakın yanı sıra halkların kendi geleceklerini herhangi bir dış müdahale olmaksızın kendileri belirleme temeline dayalı olduğunu ifade etti. Bunun da iki ülkenin egemenlik ve bağımsızlıklarının pekiştirilmesine katkı sağladığını ifade eden Esad; söz konusu ikili ilişkilerin bu ilke ve temeller doğrultusunda Suriye ve İran ile uzlaşma içinde olan devletlerle gelişmiş ilişkiler şebekesinin kurulmasında temel alınması önemini kaydetti.

Falahatpişe de görüşmede Suriye ve İran halklarının asil bir kültürel birikim ve mirasın, iki ülkeyi hedef alan devletler ve düşmancı planlara karşı mücadelede sağlam bir temel teşkil ettiğini ifade ederek, söz konusu devletlerin bölge ve halklarını hedef alan planlarında uluslararası kanun ve kararların yanı sıra insani değer ve ahlaka aykırı bir tutum sergilemeleriyle günümüzde sağlam olmayan bir zeminde bulunduklarını kaydetti. Bu devletlerin kendi siyasi ajandalarını hayata geçirmek için terörü edat olarak kullanıp desteklediklerini ifade eden İranlı yetkili; aynı zamanda katı ve kanunsuz yaptırımlar dayattıklarını söyledi.

Görüşmede bölgesel ve uluslararası düzeyde ortak önem taşıyan konular ele alınırken, iki taraf bu meselelerde görüş birliği kaydedip iki ülke arasında koordinasyon ve işbirliğinin sürdürülmesi gereğini kaydetti.

Öte yandan Suriye Başbakan Yardımcısı Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Velid Muallim İran Şura Meclisinde Milli Güvenlik ve Dış Politika Komitesi başkanı  ile bir araya geldi.

Suriye ve bölgede son durum ve gelişmelerin ele alındığı görüşmede iki taraf iki ülke arasındaki ilişkileri genişletme ve derinleştirme olanaklarını masaya yatırdılar.

Görüşmede ayrıca Suriye ordusu ve müttefiklerinin terör ve destekçilerine karşı kaydettikleri başarılar ele alındı.

 

Tags: 


Yeni yorum ekle