Arap Koalisyonu El-Kaide ve IŞİD Unsurlarını Kullanıyor

Cu, 28/12/2018 - 20:03

Yemen Ordusu Sözcüsü: Arap Koalisyonu 2 Milyon Dolarlık Bir Anlaşma ile El-Kaide ve IŞİD Unsurlarını Kullanıyor.

Welayet News - Yemen Ordusu ve Halk Güçleri sözcüsü, tekfiri unsurların Suriye'den Yemen'e  nakledilmesi konusunda uyarıda bulunarak şöyle konuştu: “Yerel direnişçiler ve güvenlik güçleri El-Hudeyde'yi kontrol altına alacaktır.”

Yemen Ordusu ve Halk Güçleri sözcüsü Yahya Es-Seri, Lübnan merkezli El-Ahbar gazetesine verdiği demeçte, İsveç Anlaşması sonrası Yemen'deki son gelişmelerin gözden geçirdi. 

Yahya Es-Seri, "El-Hudeyde" anlaşmasının başarısının, Yemen krizinin tam olarak çözüme kavuşturması için başlangıç olacağı yönündeki umudunu dile getirdi ve uyarıda bulundu: “Düşman, Yemen'in bölge sularına saldırı yapmayı düşünürse, sert bir cevap alır.”

Yahya Es-Seri şöyle devam etti: “Arap koalisyonu, askeri seçenek sona erdikten sonra başka seçeneklere başvurmak zorunda kaldı ve koalisyon şimdi El-Kaide ve IŞİD unsurlarının çeşitli cephelerde Yemen kuvvetleriyle savaşması için 2 milyon dolarlık bir anlaşma yaptı.” 

Seri El-Hudeyde anlaşması hakkında sorulan soruya şöyle cevap verdi: “Bugüne kadar Arap koalisyon güçleri ateşkesi defalarca ihlal etti. Ancak BM'ye bağlı koordinasyon kurulunun gelmesiyle birlikte, bu ihlaller her gün azalmakta. Biz ateşkese tam olarak bağlı kalmak gerektiğini vurgulamaya devam ediyoruz. Karşı taraf bu anlaşmaya bağlı kaldığı sürece, barışçıl ve verimli bir ateşkes anlaşmasına bağlı kalma taraftarıyız.”

Koordinasyon kurulunun görev ve sorumlulukları  ve ortak güçlerin kurulması hakkında ise şöyle konuştu: “Komitenin İsveç anlaşmasında belirtilenlerle ilgili sorumlulukları vardır.  Bu anlaşma, El-Hudeyde ile diğer iller arasında insan, ticaret ve iletişim yollarını garanti eden ortak güçlerin konuşlandırılması için özel bir mekanizma içermektedir. 

Seri, El-Hudeyde şehrini yerel kuvvetlerin yöneteceğini ve güvenlik güçlerinin ilde faaliyet göstermeye devam edeceğini söyledi. 

Devamında ise; “El-Hudeyde anlaşmanın sonucunun tüm cephelerde daha kapsamlı ve daha ciddi ateşkes anlaşmalarına yol açacağına inanıyoruz. Bu savaş ve çatışma bize dayatıldı ve biz de ülkemizi savunmak zorundayız. Saldırılar durdurulana kadar bu sürece devam edeceğiz.”

Yemen Ordusu ve Halk Güçleri sözcüsü Yahya Es-Seri diğer cephelerde, özellikle "Ma'rib" te şu anki durumla ilgili olarak şunları söyledi: İsveç’teki anlaşma başka cepheleri içermiyor ve bunun gerçekleşmesini dört gözle bekliyoruz, ancak saldırganlar dört yılda bu kadar ilerleme kaydettiler. Bu yüzden ateşkes hakkında konuşmayı reddediyorlar. Sonunda bir ateşkes anlaşmasını kabul etmek zorunda kalacaklarına inanıyoruz. Kuvvetlerimiz savunma konumunda iyi durumda ve bazen kesin ve planlı saldırı operasyonları gerçekleştiriyorlar. Geçtiğimiz 48 saat boyunca, Seravih cephesinde önemli askeri kazanımlar elde ettik ve Seravih bölgesinin % 90'ını temizledik ve sonuç olarak güçlerimiz Ma’rib şehri yakınındalar ve şehrin yakınındaki bir yaylada konumlarını güçlendirmekteler. 

Seri, ''Biz saldırıların ilk gününden önerilerin çoğuna uyduk, ancak kendimizi küstah bir düşmanlıkla karşı karşıya görüyoruz, bu nedenle bize birçok zorluk dayattılar ancak Allah'ın lütfuyla onarın üstesinden geldik. Balistik füze ve İHA geliştirmek için büyük önlemler aldık, bu nedenle bugünkü askeri durumun Yemen'deki saldırıların başlangıcından daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Bugün düşmanı, güçlerinin, mülklerinin ve etkisinin hedeflerin gerçekleşmesini sağlayacağını varsaydığı zaman da anlaşmayı sınırlamaya zorlayan caydırıcı diyebileceğimiz bir silahımız var. Düşmanın geçmişte düşündüğü tek seçenek askeri bir seçimdi, ancak bu artık onların tek seçeneği değil ve bugün başka seçenekleri de düşünmek zorundalar. Biz bugün Yemen'i terk etmenin inat etmekten daha iyi olduğuna inanıyoruz.'' dedi.

 



Yeni yorum ekle