Irak Hizbullahı: İslami Direniş, ABD'yi askerlerini Irak'tan çekmeye mecbur bırakacak

Per, 27/12/2018 - 11:22

Irak Hizbullahı tabur sözcüsü, İslami Direniş'in ABD'yi askerlerini Irak'tan çekmeye mecbur bırakacağını açıkladı.

Welayet News - Beyaz Saray Çarşamba akşamı (26 Aralık), ABD Başkanı'nın ve eşinin Irak'a ani bir yolculuk yaptığını ve ABD birlikleriyle bir araya geldiklerini duyurdu.

Amerikan haber kaynakları, Anbar eyaletinde (Irak'ın batısı) bulunan Ayn el Esad Hava Kuvvetleri Üssü'nde konuşan Trump'ın ABD birliklerini Irak'tan çekmeyi planlamadığını söyledi.

Irak Hizbullahı tabur sözcüsü Cafer el-Hüseyni, İslami Direniş'in ABD'yi askerlerini Irak'tan çekmeye mecbur bırakacağını belirtti.

El-Aba haber ajansı el-Hüseyni'den aktardığı habere göre, Trump'ın Ayn el Esad üssüne ani ziyareti, Irak’a yaptığı geziyi duyurmaktan çekinmediği anlamına geldiğini ifade etti.

El-Hüseyni, "Irak Direniş Komutanlığı, Suriye de dahil olmak üzere komşu ülkelere uzanan elleri kesmeye söz verdi" dedi.

Irak Hizbullahı tabur sözcüsü, nihayetinde Amerikan birliklerinin çekilme kararının halkın ve parlamentonun iradesine dayandığını vurguladı.

Amerika Birleşik Devletleri Cumhurbaşkanı, Ayn el Esad Askeri Üssü'nde ABD birliklerini Suriye'den çekme kararını bir kez daha vurgulayarak, "ABD’nin ülke inşa etme görevi yoktur ve zengin ülkelerin bunu yapması gerekir. IŞİD yenildi ve halife gitti. Suriye'de bir operasyon yapmamız gerekirse, bu operasyon Irak'taki ABD askeri üssünden yapılacak." dedi.

Bu bağlamda, Irak Reform ve İnşaat Koalisyonu bir bildiri yayınladı ve Trump'ın Ayn el Esad Üssü'ne girişini Irak egemenliğinin açık ihlali olarak niteledi ve Başbakan Adil Abdulmehdi’nin katılımıyla parlamentonun acil toplanmasını ve bu konunun araştırılması çağrısında bulundu.

El-Bena Koalisyonu da yayınladıkları bir bildiride, Trump'ın Irak ziyaretini diplomatik normların açık ihlali ve kabul edilemez olarak nitelendirdi ve Irak hükümetini Trump ile görüşmekten kaçınmasını ve derhal ABD Bağdat büyükelçisini çağırmayı istedi. Koalisyon ayrıca bütün siyasi partilerden birleşmeye ve Irak topraklarındaki ABD askeri varlığını sonlandırmaya çağırdı.

 



Yeni yorum ekle