Trump'tan Süpriz Irak Ziyareti

Per, 27/12/2018 - 09:34

ABD Başkanı Donald Trump ve eşi, Irak'a sürpriz bir ziyarette bulundu. Trump ziyareti kapsamında Amerikan askerleri ile buluştu.

Welayet News - Trump, sürpriz bir ziyaretle Irak'ın batısındaki Enbar Vilayeti'nde yer alan Aynü'l Esed Askeri Üssü'nü ziyaret etti. Irak’ta bulunma sebebine ilişkin burada açıklamalar yapan Trump, "Buraya gelip askerlerimizi ziyaret etmek ve saygılarımı iletmek istedim" dedi.

Irak’ta ABD ordusuna bağlı üst düzey askerlerle görüşen Trump’ın Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’yle bir araya gelmediği bildirildi.

Suriye ile ilgili açıklamalarda bulunan Trump, "Komutanlar benden Suriye'de kalmak için ek süre talep etti, kabul etmedim. IŞİD'i yendik, (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan'la konuştum, O da IŞİD'i yenmek istiyor ve yapacak" dedi.

Ziyaret kapsamında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, Irak'tan çekilme gibi bir planının olmadığını dile getirerek, Irak'ın IŞİD militanlarına yönelik saldırılarda üs olarak kullanılabileceğini ifade etti.

Trump, "Suriye'den çekilme konusunda birçok insan benim gibi düşünmeye başlayacak. Irak'tan çekilme planımız yok, Suriye'de bir şey yapmak için Irak'ı üs olarak kullanabiliriz" dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Trump'ın eşi Melania ile birlikte Noel gecesinde hizmet ve başarılarından dolayı teşekkürlerini sunmak ve Noel Bayramlarını kutlamak için Irak'a geldiğini belirtti.

​ Trump'ın konuşma yaptığı yerde askerlerle arasına bariyerle önlem koyulması da dikkat çekti. 

Bu arada WikiLeaks sitesi sürpriz ziyaretin basına yansımasından bir süre önce başkanlık uçağı Air Force One'ın Avrupa üzerinde uçtuğuna dair bir görsel paylaşmış ve Trump'ın Türkiye'ye gidebiliyor olacağı ihtimalini gündeme getirmişti.

IRAK'I ZİYARET EDEN 3. ABD BAŞKANI

Öte yandan Trump, Irak’ı ziyaret eden 3. ABD başkanı oldu. George W. Bush Kasım 2003’te Şükran Günü’nü askerlerle geçirmek için üstün güvenlik önlemleri altında başkent Bağdat’a uçmuştu. Trump’ın selefi Barack Obama da 8 yıllık başkanlık süresinin ilk yılında, Nisan 2009’da Irak’a gitmişti.

 

Tags: 


Yeni yorum ekle