Balckwater ve ABD'nin Ortadoğu Savaşı

Per, 27/12/2018 - 09:23

Güvenlik alanında özel bir Amerikan birliği olan Blackwater, çalışmalarına devam ettiklerini belirtmek için bir dergide "Biz Geliyoruz" mesajını içeren bir reklam yayınlattı. Bu reklam, Trump'ın Orta Doğu savaşlarını özelleştirmeye yönelik çabaları konusundaki endişeleri arttırdı.

Welayet News - Ünlü Blackwater Şirketi'nin askeri pazarda yeniden ortaya çıkması, analistlerin ABD’nin Orta Doğu savaşlarından çıkma niyetlerine daha derin bakmalarına neden oldu. Bu şirket çok sayıda skandal ve yeniden adlandırmanın ardından şimdi "Akademi" olarak biliniyor. Amerika Savunma Bakanı James M. Mattis'in istifası sonrasında yayınlanan bu reklam, Donald Trump'ın Afganistan ve Suriye'deki mevcut savaşları özelleştirmeye yönelik niyetleri konusundaki endişeleri güçlendirdi.

ABD savaşını Ortadoğu'da özelleştirme fikrinin ana destekleyicisi, Blackwater'ın eski başkanı Eric Prince ait. Bu cumhuriyetçi, uzun süre önce şirketi 2010 yılında sattı, ancak Trump ile iletişimini korudu ve görünüşe göre, bölgedeki ABD askeri varlığının yerini almak için kendi iç halkası için paralı askerlerle lobi girişiminde bulundu. Afganistan ve Irak Fars Körfezi savaşlarında bulunan Mattis bu fikre kesinlikle karşı çıkmıştı.

Eski bir Pentagon güvenlik analisti Michael Mallow'a göre, Trump'ın Eric Prince'in teklifini yeniden değerlendirmesi mümkün. Amerikan savaşlarının özel sektöre devredilmesinin olumlu bir etkisi olup olmayacağını bekleyip görmeliyiz. Şimdi, üç askeri müteahhitin Suriye ve Afganistan'daki bir Amerikan askerinin yerine planları pek başarılı olmadı. Eric Prince Trump'a çok yakın ve çok güçlü bir ordu oluşturması gerekiyor, buda masraflı ve ABD Hükümeti'nin Eric Prince'e para vermesi gerekiyor.

Blackwater müteahhitlerinin geri dönme olasılığı, 2007'de bu şirketin Bağdat'taki güçlerinin 14 Iraklı sivili acımasızca katliamını hatırlayan Amerikalılar arasında kaygı uyandırdı. Siyasi aktivist Medea Benjamin, "Amerikan halkının geçmişte birçok suç işleyen bir şirketi desteklediğini sanmıyorum" dedi. Eric Prince ve paralı askerleri savaşların devam etmesiyle para kazanıyorlar, bu onların sonu değil.

 



Yeni yorum ekle