Ayetullah Şahrudi Vefat Etti - FOTO

Sa, 25/12/2018 - 12:57

İslam İnkılabı'nın önde gelen dini ve siyasi isimlerinden birisi olan Ayetullah el-Uzma Seyyid Mahmud Haşimi Şahrudi Tahran’da tedavi gördüğü hastanede geçtiğimiz saatlerde vefat etti.

Welayet News – Kur’an ve Ehl-i Beyt Mektebi olarak İslam İnkılabı'na sayısız hizmetlerde bulunan bu değerli din alimini rahmetle anıyor ve İslam İnkılabı'nın başı sağ olsun diyoruz.

Peki, Ayetullah Şahrudi Kimdir? 

Ayetullah el-Uzma Seyyid Mahmud Haşimi Şahrudi 1948 yılında Necefu'l Eşref'te dünyaya geldi. Kacar Hanedanlığı döneminde Kerbela'ya yerleşen dedesi saygın bir din adamı idi ve Ayetullah Şahrudi'nin babası da Necef'in tanınmış alimleri arasında yer alıyordu.

İlk öğrenimini Necef Alevi Medresesi'nde tamamladıktan sonra İslam ilimlerini öğrenmek için Necef İlimler Havzası'nda derslere başlayan Ayetullah Şahrudi, kısa bir zaman içerisinde İslam ilimleri derslerinde oldukça başarılı olduğunu ispatladı ve o dönemde Necef'te ikamet eden Merhum İmam Humeyni, Ayetullah el-Uzma Hoi ve Ayetullah Şehit Muhammed Bakır es-Sadr'ın derslerine katıldı.

Irak diktatörü Saddam'ın 1974 senesinde din alimlerine karşı başlattığı amansız savaşta hapishaneye atılan Ayetullah Şahrudi, bir müddet işkencelere maruz kaldı ve ilerleyen dönemlerde göz hapsinde tutulma kaydıyla serbest bırakıldı.

Irak'taki başarılarla dolu eğitim hayatı ve faaliyetlerine Mart 1979 senesinde İslam İnkılabı önderi İmam Humeyni'nin emri üzerine artık Mukaddes Kum şehrinde devam etmeye başladı.

Nisan 1980 yani Ayetullah Şehid Muhammed Bakır es-Sadr'ın Saddam tarafından şehit edilişine kadar İran'da İmam Humeyni ve Irak'ta ise Bakır es-Sadr arasında bağlantıyı sağlayan şahıs olan Ayetullah Şahrudi daha sonraki yıllarda İslam İnkılabı'na oldukça değerli hizmetlerde bulunmuştur.

1989 yılında İmam Humeyni’nin vefatı üzerine görevi devralan İmam Hamanei tarafından 1995 yılında Anayasa Koruyucular Konseyi üyeliğine atanmış, 1999 yılında ise daha kritik bir görev olan Yargı Başkanlığı görevi verilmiştir. Bu görevi 2009 yılına kadar sürdüren Ayetullah Şahrudi, 2012'de ise Düzenin Yararını Teşhis Konseyi üyesi olmuştur. 

Görevini layıkıyla yerine getiren Şahrudi 2017’de ise bu konseyin başkanlığına seçilmiştir. Merhum Şahrudi vefatından önce ise Uzmanlar Meclisi İkinci Başkan Vekilliği, Anayasayı Koruyucular Konseyi üyeliği ve Erkler Arası Uzlaşma Konseyi Başkanlığı gibi önemli görevleri yürütmekteydi.

Ayetullah Şehid Muhammed Bakır es-Sadr ile

Ayetullah Şehid Hekim ile

Şehit Dr. Çamran ile

Bildergebnis für ‫آیت الله شاهرودی امام خامنه ای‬‎

İmam Seyyid Ali Hamanei ile

İmam Seyyid Ali Hamanei'nin hastaneye geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir ziyaret

Tags: 


Yeni yorum ekle