Arap Birliğinden Suriye Cumhurbaşkanlığı Saray adresine davetname

Sa, 18/12/2018 - 07:05

Dün, önceden resmi bir açıklama olmaksızın Şam’a gelen Ömer el-Beşir, kapalı kapılar arkasında Beşşar Esad ile görüştü ve sonrada hemen Sudan’a geri döndü.

Welayet News - Suriye krizinin 2011 yılında başlaması, Arapların Suriye ile ilişkilerinin kesilmesi ve hatta bu ülkenin Arap Birliğinden çıkarılmasıdan sonra gerçekleşen Ömer el-Beşir’in Suriye ziyareti, bir Arap devlet başkanının ilk ziyareti olması açısından önemli bir ziyaret olarak değerlendiriliyor. Hem Araplarla Suriye’nin gergin ilişkilerinin yeniden dirilmesinin bir önadımı olması hem de el-Beşir’in muhalif ve elbette Suriye düşmanı ülkelere yakın durması dikkate alındığında El-Beşir’in ziyareti kendi başına, bu ülkelerin Esad’ın şahsına ve yönetimine yönelik tavırlarının gevşediğini ve önceki hassasiyetlerin rengini tamamen kaybettiğini gösteriyor.

- Ömer el-Beşir’in ziyaretinin önceden resmi açıklama yapılmaksızın gerçekleşmesi, kısa bir ziyaret olması ve nihayetinde kapalı kapılar arkasında düzenlenmiş olması, el-Beşir’in Beşşar Esad için özel mesajlar getirmiş olabileceği şeklinde yorumlanabilir. Unutmayalım ki, Sudan devlet başkanı el-Beşir’in özelliklerinden biri, Suudi Arabistan, Katar, Türkiye, İhvan vs. gibi siyasi çevreler başta olmak üzere bölgenin (genellikle birbirine muhalif) değişik siyasi kesimleriyle özel ilişkilerinin bulunuyor olmasıdır. O yüzden, el-Beşir’in bu ziyarette söz konusu siyasi taraflardan bir veya birkaçının adına “dostluk ifadesi” türünden mesajlarını getirmiş olması beklenilen bir şeydir.

 - Son birkaç aydır bölgenin bazı ülkleri ve Birleşik Arap Emirliklerinin Suriye’de elçiliklerinin yeniden açılmasına yönelik devam eden ısrarları, Mevlit Çavuşoğlu’nun dün Esad’la (şartlı da olsa) çalışılabilineceği konusunda yaptığı düşündürücü açıklamalar ve en nihayet el-Beşir’in Suriye ziyareti, dün Suriye’nin ve Esad’ın şahsına düşman olanların bugün ona karşı resmen beyaz bayrağı yukarıya kaldırdığını ve Suudi Arabistan’ın yeşil ışık yakmasıyla birlikte biri diğerinin ardından ilişkilerin yeniden başlaması temennisinde buluduğunu gösteriyor. Yakında Arap Birliği tarafından Suriye Cumhurbaşkanlığı Saray adresine ilk davetname gönderilirse şaşırmamak gerekir.       

Welayet News



Yeni yorum ekle