‘Sarı Yelekli’ eylemlerinde beşinci hafta: Katılım yarıya indi

Pa, 16/12/2018 - 10:09

Fransa’da pahalılaşan yaşam şartları nedeniyle hükümeti protesto eden ‘Sarı Yelekliler’ eylemlerin beşinci haftasında da gösteri düzenledi.

Welayet News - Bu haftasonu 33 bin 500 kişi sokaklara çıktı, bu rakam geçen haftanın neredeyse yarısına işaret ediyor.

Geçtiğimiz cumartesi günü Paris’te 10 bin eylemcinin olduğu tahmin ediliyordu, ancak dün rakam 2 bin 200’e kadar düştü. Geçen hafta Paris’in ana mahkeme binasının önünde 7-10 bin sarı yelekli eylemci varken bugün bu rakam birkaç yüze kadar indi.

DW Türkçe’nin haberine göre, bu düşüşte, gösterilerin ilk haftalarının ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından verilen ekonomik tavizlerin yanı sıra Strasbourg’da salı gecesi Noel pazarında düzenlenen silahlı saldırının da etkisi olduğu düşünülüyor.

Gösterilere katılım daha az olsa da yer yer protestocularla polis arasında arbede yaşandı. Polisin çıkan bu küçük çaplı olaylarda göz yaşartıcı gaz kullandığı görüldü. Başkent Paris’te gösteriler başlamadan önce 20’den fazla kişi gözaltına alınırken, gözaltı sayısı ilerleyen saatlerde 100’e yaklaştı. Geçen haftasonu Paris’te öğle saatlerinde, gözaltındaki kişi sayısı 500 civarındaydı.

Yedinci can kaybı

Gösterilerden önce cuma gecesi Belçika’nın Fransa sınırı yakınlarında ‘Sarı Yelekliler’ tarafından kurulan bir barikat nedeniyle yavaşlamak zorunda kalan bir kamyona çarpan bir aracın şoförü hayatını kaybetti. Fransız yetkilileri tarafından açıklanan kazada ölen kişiyle birlikte, Fransa’daki hükümet karşıtı gösterilerle bağlantılı olaylarda yaşamını yitirenlerin sayısı yediye yükseldi.

Ölümlerin büyük bölümü göstericilerin yollarda kurdukları barikat ya da bariyerler nedeniyle yaşanan kazalar sonucunda gerçekleşti.

Tags: 


Yeni yorum ekle