Protesto eylemleri Avrupa'yı sarıyor

Pa, 09/12/2018 - 11:27

Paris'te başlayan anti kapitalizm eylemleri, Fransa'dan Belçika ve Almanya ülkelerine sıçradı.

Welayet News - Fransa'da akaryakıt zamlarına tepkiyle başlayan ancak daha sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve yönetimine karşı öfkeye dönüşen sarı yeleklilerin protestoları, başkent Paris sokaklarını karıştırdı.

Sarı yelekliler, hükümetin iptal çağrılarına ve akaryakıt zamlarının gelecek yıl için kaldırılmasına ilişkin açıklamalarına rağmen başta Paris'te olmak üzere ülke çapında Macron ve hükümetinin siyasi ve ekonomik politikalarına karşı tepkilerini dile getirmek amacıyla sokaklara döküldü.

Eylemciler, yerel saatle 07.00 sularında Paris'in sembolleri arasında yer alan Champs-Elysees Caddesi'nde toplanmaya başladı. Polis, göstericilerin üst aramasını yaptıktan sonra caddeye girmelerine izin verdi. "Macron istifa" sloganları atan sarı yelekliler, polisle zaman zaman gergin anlar yaşadı.

Sarı yelekliler, öğle saatlerinde güvenlik görevlilerinin itidal çağrılarına rağmen civardaki caddelere girerek, ara sokaklarda polise taş ve şişe fırlattı, çok sayıda aracı ateşe verdi.

Polisle sarı yeleklilerin zaman zaman gergin anlar yaşadığı caddelere tansiyonun yükselmesiyle takviye zırhlı polis araçları sevk edildi.

Republique ve Opera gibi farklı noktalarda da eylem yapan göstericiler, birçok mağazayı yağmaladı ve çevreye zarar verdi.

Ülkenin birçok kentindeki gösteriler nedeniyle çok sayıda cadde trafiğe kapatıldı.

İçişleri Bakanı Christophe Castaner, düzenlediği basın toplantısında, ülke çapında 125 bin kişinin katıldığı eylemlerde çıkan olaylarda 974 kişinin gözaltına alındığını ve 17'si polis 118 kişinin yaralandığını açıkladı.

Geçen haftaki şiddet olaylarının tekrarlanmaması için güvenlik önlemlerinin artırılması dikkati çekti.

Belçika'nın başkenti Brüksel de, dün 'Sosyal kış geliyor' sloganıyla sokağa çıkan sarı yelekliler nedeniyle son zamanlardaki en şiddetli gösterilere sahne oldu.

Arts-Loi bölgesinde toplanan ve kent merkezini savaş alanına çeviren binden fazla sarı yelekli, sokaklarda trafik levhalarıyla işaretlerini ve çöp kutularını söktü, polisle çatıştı. Emniyet güçleri ise TOMA ve atlı polislerle göstericilere sert müdahalede bulunarak, yüzlerce kişiyi gözaltına aldı.

Almanya'da da "Yeni Başlangıç İçin Ayaklanın" sloganıyla yeni bir hareketin başladığı bildiriliyor.

Gösteriler, Hollanda'ya da sıçradı. Bu çerçevede, Hollanda'da "sarı yelekliler" yoğunluklu olarak Lahey, Amsterdam ve Rotterdam kentlerinde toplanarak hükümetin istifasını istedi.

"Rutte istifa" ve "Rutte defol git" sloganları atan Hollandalı "sarı yelekliler" Başbakan Mark Rutte'nin istifasını talep etti.

Genellikle ülkedeki aşırı sağcı grupların çağrısı üzerine toplanan "sarı yelekliler", gösterilerde Birleşmiş Milletler Göçmen Paktı, emeklilik yaşı, sağlık ve eğitimdeki pahalılık ve göçmen sorunu gibi konularda hükümetin politikalarını eleştirdi.

Lahey'de meclis önünde toplanan eylemciler, Başbakan Rutte'nin bizzat gelip kendileriyle görüşmesini talep etti.

Tags: 


Yeni yorum ekle