Ruhani: Eğer İran petrol ihraç edemezse hiçbir Körfez ülkesi ihracat yapamaz

Sa, 04/12/2018 - 17:04

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ABD’nin İran’ın bölge ve dünya ile ticari ilişkilerini kesemeyeceğini ve ABD’nin İran’ın petrol satışını durdurduğu takdirde bölgede kimsenin petrol satamayacağı uyarısında bulundu.

Welayet News - Tahran’ın doğusundaki Simnan vilayetine bağlı Şahrut kentinde halka seslenen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin İran’ın dünya ile ilişkilerini zayıflatmaya yeltendiğine işaret ederek, ‘Bugün Türkiye, Azerbaycan, Irak, Rusya, Kazakistan, Türkmenistan, Afganistan, Pakistan, Umman, Katar ve Kuveyt gibi komşularımızla samimi ilişkiler içerisindeyiz. ABD yüzyıllar boyunca komşu olduklarımızla aramızdaki ilişkiye kesecek güçte değildir’ açıklamasında bulundu.

ABD’nin İran’ın bölge ve dünya ile ticaretini kesemeyeceğini belirten Ruhani, ‘Bölge ve dünya ile ekonomik, kültürel ve siyasi ilişkilerimizi koruyacağız ve dahası ilişki düzeyimizi arttıracağız’ diye konuştu.

ABD’nin AB, Çin, Hindistan ve diğer ülkeleri İran’dan koparmaya çalıştığını kaydeden Ruhani, ‘ABD bölgede İranofobiyi yaygınlaştırmaya çalışıyor. Biz komşularımızdan her ahngi biri ile düşmanlık beslemiyoruz ve ABD’nin komşularımız ve İslami ülkeler ile aramızdaki bağlantıyı kopararak savaş ve düşmanlık yaratmaya gücü yetmez’ ifadesini kullandı.

 Cumhurbaşkanı Ruhani, , “Bugün artık İran halkı büyük ve tarihi bir sınav ile karşı karşıya gelmiştir. Günümüzde 40 senenin ardından zalim ABD’ye karşı eşsiz zaferlere ulaşmayı başaran büyük milletimiz düşmanın mutlu olmasına izin vermiyor.” ifadelerinde bulundu.

ABD’nin İran’da peşinde olduğu darbe ve bölücülük planları konusunda başarısız kaldığını kaydedn Ruhani, sözlerine şunları da ekledi: ABD ülkemize yaptırım yaparak bize diz çöktürmeyi amaçlıyordu ancak başaramadı. Güçlü bir İran, ABD ile Siyonistlerin tahammülü dışında. Fakat İranlılar daha önce de olduğu gibi asla ABD’ye karşı boyun eğmeyecek.

Ruhani ilaveten şöyle dedi: ABD ayrıca İran’ın petrol ihracatını durdurarak dünya ile ülkemiz arasındaki ticari sevkiyatı da engelleyeceğini bildirdi. Onlar buna ilave olarak İran’ı bölge ile dünyada yalnız bırakmayı da amaçlıyordu, ancak İran halkı tüm bu olaylarda nihai zafere ulaşan taraf olacağını ispatlayacak. ABD bizim petrol ihracatımzı durdurmaya kalkarsa Fars Körfezi’nden herhangi bir petrol ihracatı yapılmayacak.

Cumhurbaşkanı Ruhani konuşmalarının bir diğer kısmında da şu ifadelere yer verdi: Silahlı kuvvetlerimiz, İslami düzen ile Liderimiz sadece bizim güvenliğimizi sağlamakla yetinmeyerek Irak, Suriye, Lübnan ve bölgedeki halklara da yardımcı oldular. İran olarak, mazlum Yemen halkının işgalci Suudilerin karşısında askeri ve siyasi sahaların ikisinde de zafere ulaşmasını istiyoruz. Yemen halkı zafere ulaşırken Al-i Suud ile ABD hezimete uğrayacak.

 

Tags: 


Yeni yorum ekle