Arabistan Borsası Zarara Uğradı

Pt, 03/12/2018 - 09:21

Arabistan Borsası, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2 ekim tarihinde İstanbul'daki Arabistan konsolosluk binasında öldürülmesinden bu yana 20 milyar dolardan fazla zarar etti.

Welayet News - Filistin el Yovm sitesine göre, Arabistan Borsası, kasım ayında 15.9 milyar dolar zarara uğradı ve bu zarar ekim ayında da 4.2 milyar dolar gerçekleşti.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi Suudi Arabistan’a pahalıya patlarken JP Morgan kurumu, dünyanın tepki gösterdiği Arabistan’dan 90 milyar dolar sermaye çıkacağını belirtti.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın şüpheli ölümü ve Yemen'deki savaşın şiddetinin artmasıyla birlikte Suudi Arabistan'a başta Avrupa olmak üzere tüm dünyadan tepkiler çığ gibi büyüyor. Geçen yıl 4.1 milyar dolarla dünyanın en büyük askeri teçhizat ithalatçısı olan ülkeye, başta Almanya olmak üzere Danimarka, Finlandiya ve İngiltere silah satışlarını durduracağını açıkladı. Yabancı şirketler ülkeyle yeni işler yapmaya isteksiz görünürken, ülkedeki paralar krallığı terk etmeye başladı.

JP Morgan da bu yıl 90 milyar doların üzerinde sermayenin krallıktan çıkacağını belirtiyor. Riyad'daki Ortadoğu Finansal Yatırım Şirketi'ne (MEFIC) göre, Kaşıkçı'nın öldürülmesinden önce ülkedeki şirketlerden yaklaşık 165 milyon dolar yabancı para çekildi. Bu yılın başında yayınlanan Birleşmiş Milletler raporuna göre ise, doğrudan yabancı yatırımlar 2017'de 14 yıl içinde en düşük seviye olan 1.4 milyar dolara düştü.

Dünyanın tepkisi Suudi Arabistan'da hisse senedi piyasasını da etkiliyor. Kaşıkçı'nın ölümünün ardından Suudi Arabistan borsası düştü.

 



Yeni yorum ekle