IKBY’de Anayasa Hazırlığı

Ct, 01/12/2018 - 15:36

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Parlamentosunda oluşturulacak Anayasa hazırlık komisyonu tarafından birkaç yıl içerisinde yeni bir anayasanın yazılıp referanduma sunulacağı belirtildi.

Welayet News - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Parlamentosunda oluşturulacak Anayasa hazırlık komisyonu tarafından birkaç yıl içerisinde yeni bir anayasanın yazılıp referanduma sunulacağı belirtildi.

4’üncü yasama döneminde anayasa hazırlıklarını tamamlayamayan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Parlamentosu’nun 5’inci yasama döneminde, sürecin tamamlanıp referanduma sunulması planlanıyor.

Parlamento seçimleri propagandaları sürecinde, KDP tarafından IKBY’li seçmenlere yeni anayasa sözü verilmişti.

IKBY Eski Başkanı Mesud Barzani de 2 gün önce gazetecilere yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde inşallah anayasa hazırlığı tamamlanacak ve iyi bir anayasaya sahip olacağız” demişti.

Öte yandan, Erbil merkezli yayın kuruluşu K24’e konuşan KDP’den IKBY Parlamentosu Üyesi Umid Hoşnav, anayasa hazırlığı sürecine dair yapılan planları anlattı.

Hoşnav şunları söyledi; “Öncelikle Kürdistan Bölgesi Parlamentosu, anayasa komisyonuna güvenoyu verecek. Sonra anayasa komisyonu hazırlık için bir süre belirleyecek. Anayasa hazırlandıktan sonra parlamentoya sunulacak. Parlamento sunulan anayasayı kabul ettikten sonra Kürdistan Bölgesi Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu ile koordinasyon halinde referanduma gidilecek. Kürdistan Bölgesi halkı anayasa için evet veya hayır oyu verecek.”

Hoşnav, anayasanın hazırlanmasıyla, siyasi süreçte yaşanan sıkıntıların yanı sıra hükümet kurumları arasında yaşanan sorunlar ve partiler arasındaki ilişkilerin çözüme kavuşmasının beklendiğini belirtti.

IKBY anayasası hazırlıklarının ertelenmesinin siyasi süreçte sıkıntılara neden olduğunu kaydeden Hoşnav, “Sürecin ertelenmesi hükümetin kurulumu ve bölge başkanlığı seçimlerindeki belirsizlikler gibi sorunları doğuruyordu” dedi.



Yeni yorum ekle