G20 protestolar arasında toplanıyor

Cu, 30/11/2018 - 15:20

G20 zirvesi için Buenos Aires'e gelen devlet liderleri protestolarla karşılandı. Protestocular dünyadaki yoksulluk ve eşitsizliğe dikkat çekti.

Welayet News - Buenos Aires’te G20 Zirvesi protestolarla başladı. G20 Zirvesinden günler önce başlayan protestoların binlerce Arjantinlinin katılımıyla zirve boyunca sürmesi beklenirken alınan güvenlik önlemleri yüzünden ana yürüyüş güzergahı birkaç kez değiştirilmek zorunda kaldı. Hükümetin aldığı sert ve aşırı önlemlerin ardından Uluslararası Af Örgütü ve G20 Zirvesi’nden açıklama gelmiş ve insanların protesto ve yürüyüş haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulunulmuştu.

Bunun üzerine Muaricio Macri hükümeti Çarşamba günü yaptığı açıklamada G20 karşıtı ana yürüyüşün güzergahının hükümet tarafından kabul edildiği açıklandı. Birçok sendika ve sivil toplum örgütünün içerisinde yer aldığı bir kolektifin organize ettiği yürüyüşün, 30 Kasım Cuma öğleden sonra saat 3’te San Juan Caddesinden başlayarak De Mayo Caddesi boyunca Kongre’ye doğru gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Güvenlik Bakanlığından kolektifin sözcülerinden biri olan Nobel Barış Ödülü sahibi Adolfo Pérez Esquivel’e gönderilen bir mektupta, “Güvenlik Bakanı Patricia Bullrich’in talimatları üzerine ve Başkan Macri’nin belirttiği Arjantinliler arası bir diyalog ihtiyacı düşünüldüğünde gösteri talebinize izin verilmiştir” denildi. Maskeli kişilerin şiddetsiz, barışçıl göstericilerden tecrit edilmesi istenen açıklamaya rağmen yetkililerden Buenos Aires sakinlerinin protestolar sırasında kenti terk etmesini teşvik eden açıklamalar geldiği belirtiliyor.

YÜRÜYEN ÖLÜLER BUENOS AİRES SOKAKLARINA İNDİ

G20 Zirvesi arifesinde bir grup aktör ve aktris zombi kılığına bürünerek G20 zirvesini protesto etti. ‘Dünyanın Sonu’ adlı bir tiyatro ekibinin organize ettiği eylemde ‘Yürüyen Ölüler’in küreselleşmenin kurbanlarını, onları kovalayan siyah örtülülerin de Batı hükümetlerini temsil ettiği belirtildi.

KAYIP ANNELERİNİN 2120. YÜRÜYÜŞÜNDE G20GÜNDEMİ

1976-1983 arası diktatörlük döneminde kaybedilen on binlerce insanın bulunması talebiyle 1977 yılından bu yana her perşembe Arjantin başkenti Plaza de Mayo’da (Mayıs Meydanı) bir araya gelen kayıp anneleri bu perşembe gerçekleştirdikleri 2120. Yürüyüşlerini G20 Zirvesi’ne ayırdılar. G20 Zirvesinde buluşan devlet liderlerinin açgözlülükleri yüzünden kendi halklarının ihtiyaçlarını karşılamadığını ifade eden Plaza de Mayo Anneleri Derneği Başkanı Hebe de Bonafini, “Burada çocukların ekmek veya et bulamadıkları yerler var. Siyasetçilerse birbirinin işini kapmakla meşguller” dedi. Al Jazeera’dan Amy Booth’a konuşan Bonafini, “Birinin hayatı üzerine, özellikle de bir devrimcinin hayatı üzerine fiyat koyamazsınız” diyerek hükümetin önerdiği tazminatı reddettiklerini ifade etti.

Annelerin G20 Zirvesi için alınan aşırı güvenlik önlemleri yüzünden meydana yürüyüş saatinden 3 saat önce gelmek zorunda kaldığını belirten Bonafini “42 yıldır yürüyüşümüzden alıkonmadık. Bir keresinde barikatları diktiler, merdiven getirip öbür tarafa tırmanarak geçmek zorunda kaldık. Artık bunu yapamayız, 90 yaşındayız. Ama şimdiye dek bizi durduramadılar, şimdi de durduramayacaklar” dedi. Sembolik olarak beyaz başörtüsü giyen annelerin meydanda gerçekleştirdikleri yürüyüş sırasında tek tek kayıpların ismi okundu ve eyleme gelen kalabalık grup ‘Burada!’ diyerek destek verdi.

 



Yeni yorum ekle