Barzani: İran Ve Türkiye İle İlişkilerimiz Her Geçen Gün Daha Da İyileşiyor

Per, 29/11/2018 - 16:31

IKBY Eski Başkanı ve KDP lideri Mesud Barzani, Erbil’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Barzani, “İran, Türkiye ve diğer Körfez ülkeleriyle ilişkilerimiz her geçen gün daha da iyiye gidiyor” dedi.

Welayet News  - IKBY Eski Başkanı ve KDP lideri Mesud Barzani, Erbil’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Barzani, “İran, Türkiye ve diğer Körfez ülkeleriyle ilişkilerimiz her geçen gün daha da iyiye gidiyor” dedi.

“Her dönem, sorunların Bağdat’la karşılıklı anlayış, saygı ve barış çerçevesinde çözülmesi gerektiğini vurguladık” diyen Barzani, “Bağdat’a ziyaretimin amacı, oluşan psikolojik duvarı yıkmaktı. Barışçıl tavrımızı bir kez daha vurgulamak, büyük-küçük bütün sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğine işaret etmek istedik. Bu amaçla bütün parti başkanları ve yetkililerle görüştük, hepsi tavırlarını ortaya koydu. Madem ki niyet var, sorunlar ne kadar büyük olursa olsun çözülür. Sorunların çözüleceğinden ümitvarız ancak sorunlar çok, engeller de çok. Birçok sorunu çözeceğimizden umutluyuz, çünkü o niyeti Bağdat’ta gördüm” ifadelerini kullandı.

Barzani, “Şimdi bir fırsat var. Sayın Abdulmehdi bizim dostumuzdur, Kürt sorununu ve Kürdistan Bölgesini anlayan bir insan ve burada yaşamıştır. Bu yüzden onunla bütün sorunları iyi bir çözüme kavuşturma konusunda ümitliyim. Bütün gücümüzle kendisine destek vereceğimizi söyledik. Onunla birbirimizi anlayacağımızı umuyoruz. Bağdat’ta herkes diyalogdan başka bir çözüm yolunun olmadığını iyice anlamış durumda. Ben iyimserim ve iyimserlik karamsarlıktan her zaman daha iyidir. Ekonomik, siyasi, askeri ve güvenlik sorunlarının çözümü için de ciddi çaba sarf edeceğiz. Bütün tarafların hayrına olacak bir şekilde ümitliyiz” değerlendirmesinde bulundu.

Necef’te Mukteda es-Sadr’la görüştüğünü kaydeden Barzani, “Onun tavrı da çok olumluydu. Son olarak Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kuveyt’e gittik. Bağdat ziyaretimizi olumlu buldular ve destek verdiler. Tarihsel bir dostluğumuz var bu iki ülkeyle” dedi.

Gazetecilerin Irak Kürdistanı Bölgesi Anayasası’yla ilgili sorusuna Barzani, “Kürdistan Bölgesi Anayasası’nın oylamaya sunulmaması büyük bir eksik ve hataydı. Bu da birliğin korunması için iyi niyet göstergesiydi ancak önümüzdeki 4 yılda düzgün bir anayasamız olacak” yanıtını verdi.

Irak Anayasası’nın 140. Maddesiyle ilgili soruyu yanıtlayan Barzani, “140’ıncı Madde, anayasaya göre çözülmeli. Örneğin her zaman Kerkük, birlikte yaşam örneği olmalı diyoruz. Diğer bölgelerde de 3 adım 140’ıncı Madde’ye göre olmalıdır. Normalleşme, nüfus sayımı ve referandum. Bunun dışında hiçbir yol uygun değildir. Irak’ta temel hizmetlerden yoksun olan bölgeleri başbakan Abdulmehdi ve yetkililerle konuştuk. Güvenlik durumu kötü ama göçzedeler ihtiyaç duyduğu ve istediği sürece onlara kapımız açık, burada kalabilirler. Ancak bu vatandaşların dönüşleri huzur ve istikrarın sağlanması, temel hizmetlerin sağlanmasına bağlı” ifadelerini kullandı.

IŞİD’le ilgili değerlendirmelerde de bulunan Barzani, “Maalesef IŞİD son bulmuş değil ve kolay kolay da son bulmaz. Şimdi eskisinden daha beter. IŞİD’le mücadele her zamankindan daha çetin. Daha önce nerde oldukları biliniyor, ona göre askeri plan yapılıp saldırıya geçiliyordu. Ancak şimdi yerleri belirsiz. Eskiden yerin üstündeydiler, şimdi ise altındalar. Ayrıca birçok bölgeye geri dönmüşler ve açıkça görülüyorlar. Sebebi de eski El Kaide ile şimdiki IŞİD’i ortaya çıkaran sorunların çözülmemesidir. Şimdiye kadar sebeplerle değil sonuçlar üzerine çalışıldı. Belki geniş bir alanı işgal edemezler ama terör saldırısı düzenleyerek zarar verebilirler” diye konuştu.



Yeni yorum ekle