Uluslararası Yardım Kuruluşlarından ABD'ye Yemen Çağrısı

Sa, 27/11/2018 - 10:04

Yemen'de ABD'nin desteğinde cinayete dayalı saldırılara tepkiler artarken Amerika'ya da bu yönde çağrılar yapılıyor.

Welayet News - Uluslararası beş yardım kuruluşu, yayınladıkları bir bildiriyle, Amerika’ya, Yemen’e yönelik Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyona verdiği tüm askeri desteği çekmesi çağrısında bulundu.

Sivil toplum örgütlerinden Uluslararası Kurtarma Komisyonu, Oxfam America, CARE US, Çocukları Kurtarın ve Norveç Mülteci Konseyi tarafından yayınlanan ortak bildiride, Yemen’de eğer çatışmalar durmazsa, 14 milyon insanın açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada aynı zamanda devam eden savaşın, Yemen’de ekonomik sorunların ortaya çıkmasına, enflasyonun aşırı yükselmesine ve ülke para biriminin aşırı değer kaybetmesine neden olduğu hatırlatıldı.

Uluslararası yardım kuruluşları, “Açlık, Yemenli sivillere karşı bir silah gibi kullanılmamak zorundadır” ifadesini kullandı.

Amerika’ya çağrıda bulunan örgütler, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri üzerinde diplomatik baskının gerçek anlamda arttırılması ve düşmanlığın sona erdirilmesi yönündeki çağrının arkasında durulmasını istediler.

Suudi asıllı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle birlikte Suudi Arabistan’a Yemen konusunda da baskılar arttı ve Amerika koalisyon uçaklarına verdiği yakıt ikmali desteğini sona erdirdi ve taraflara ateşkes çağrısında bulundu.

Yemen’de mart 2015'den beri Suudi  rejiminin öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen'e saldırılarında bu zamana kadar en az 14 bin sivil öldü, onbinlercesi yaralandı ve milyonlarca Yemenli evinden barkından oldu.

 



Yeni yorum ekle