AB liderleri Brexit anlaşmasını onayladı

Pa, 25/11/2018 - 14:05

AB, İngiltere'nin birlikten ayrılmasını (Brexit) öngören taslak anlaşma üzerinde oybirliğiyle uzlaştı. Aylar süren müzakerelerin ardından sağlanan uzlaşma, İngiltere için yepyeni bir dönemi başlatacak. Peki anlaşmada neler var? Brexit ne zaman gerçekleşecek? İngiltere Başbakanı May, yaptığı anlaşmayı parlamentoya kabul ettirebilecek mi?

Welayet News  - Avrupa Birliği’nin 27 üye ülkesi, İngiltere’nin birlikten ayrılması için uzun müzakerelerin ardından üzerinde uzlaşma sağlanan Brexit anlaşmasını onayladı. Açıklamayı, Brüksel’de yarım saate yakın süren toplantının ardından Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk yaptı.

ONAYLANAN ANLAŞMADA NE VAR?

AB ülkelerinin liderleri bu uzlaşmayla, iki Brexit belgesini onaylamış oldu. Belgelerden ilki, İngiltere ile AB arasındaki ilişkilerin Brexit sonrası çerçevesini çizen siyasi bir deklarasyon. 26 sayfalık metinde, ticaret ve güvenlik gibi alanlardaki ilişkilerin nasıl devam edeceği belirleniyor.

595 sayfalık ikinci belge ise AB’den çekilmenin çerçevesini çiziyor. Bu belgede İngiltere’nin AB’ye 39 milyar sterlinlik bir ‘boşanma ücreti’ ödeyeceği belirtiliyor; İngiltere’deki AB vatandaşları ve AB’deki İngiliz vatandaşlarının bulundukları ülkede çalışma veya eğitim haklarının hangi koşullarda devam edeceği anlatılıyor; ve Kuzey İrlanda’nın sınırlarının sonuç olarak açık kalmasına yol açabileceği belirtilen çekinceleri sıralanıyor.

Anlaşma, 29 Mart 2019’da başlayacak 21 aylık bir geçiş dönemi öngörüyor.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Brexit anlaşmasının şimdi İngiliz parlamentosunun da onayını alması bekleniyor. İngiltere Başbakanı Theresa May’in ise işi zor görünüyor. Zira İşçi Partisi, Liberal Demokratlar, İskoçya Ulusal Partisi ve Demokratik Birlik Partisi May’in Brüksel ile yaptığı anlaşmayı İngiltere’nin aleyhine birçok madde içerdiği gerekçesiyle reddedeceklerini açıkladı. Anlaşmaya May’in kendi partisi Muhafazakârlar arasından da muhalefet var. Öyle ki, önceki hafta iki bakan ve bir dizi bakan yardımcısı bu sebeple istifa etti.

İngiliz parlamentosunda aralık ayında düzenlenmesi beklenen oylama öncesinde Avrupa Birliği’nden İngiliz kamuoyuna ve siyasetçilerine anlaşmayı kabul etme çağrısı geldi. AB liderleri, ‘İngiltere için yapabileceklerinin en iyisinin bu anlaşma olduğunu’ belirterek, İngiliz vekillerden yeni bir anlaşmayı zorlamamalarını istiyor. May’in şimdi ikna turlarını yoğunlaştırması bekleniyor.



Yeni yorum ekle