Berhem Salih, Tahran’da İslam İnkılabı Rehberi Ve Ruhani İle Görüştü

Sa, 20/11/2018 - 15:24

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in komşu ülkelere yönelik ziyaretleri devam ediyor.

Welayet News - Resmi temaslarda bulunmak üzere Tahran'a giden Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, İran İslam Devrimi Lideri İmam Ali Hamaney ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi.

İran İslam Devrimi Lideri İmam Ali Hamaney'in ofisinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin de katıldığı görüşmede, iki ülke ilişkileri ve bölgesel konular değerlendirildi. Ülkenin 3. Cumhurbaşkanı seçilmesi nedeniyle Salih'i tebrik eden İmam Hamaney, İran ile Irak ilişkilerinin en somut göstergesinin Erbain törenleri olduğuna dikkati çekerek, Bağdat yönetiminin İranlı ziyaretçilere gösterdiği misafirperverlik nedeniyle teşekkür etti.

İmam Hamaney, Irak'taki sorunları çözmenin ve komplolara karşı koyabilmenin yolunun ülkenin ulusal birliğini korumaktan geçtiğini belirterek, "Gerçek dostu ve düşmanı iyi tanımalı. Küstah düşmana karşı durulmalı. Gençlerin gücüne güvenmeli ve merciler ile ilişkiler kuvvetlendirilmeli" dedi.

Irak halkının baskı döneminden sonra ülkesinin sahibi olduğunu ifade eden İmam Hamaney, "Irak milleti, şimdi bağımsız. Seçme ve seçilme hakkına sahip. Bu ülkenin hayrını istemeyen bazı devletler, Irak halkının bu zaferin kazanımlarından yararlanmaması için plan peşindeler. Bunlar, Irak ve bölgenin huzur yüzü görmesini istemiyor. Bu komplolara karşı koymanın tek yolu Arap, Kürt, Sünni ve Şiiler arasındaki birliğin korunmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.
Bölgesel ve uluslararası bazı devletlerin Irak'ta Şii ve Sünnilere karşı kin ve şiddetli düşmanlık beslediğini savunan Hamaney, "Bu nedenle de Irak'ın iç işlerine müdahale ediliyor. Bunlara karşı güçlü bir şekilde durulmalıdır" ifadelerini kullandı.

İranlı yetkililerin Irak ile iş birliğinin geliştirilmesi konusunda kararlı olduğuna vurgu yapan İmam Hamaney, "Ben de bu iş birliğinin geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Güçlü, bağımsız ve kalkınmış bir Irak, İran için çok faydalıdır. Biz, Iraklı kardeşlerimizin yanında duracağız" şeklinde konuştu.

Irak Cumhurbaşkanı Salih de Tahran'a çok açık ve net bir mesajla geldiğini belirterek, "Irak ile İran halkını birleştiren faktörler tarihi ve köklüdür. İki ülke halkları arasındaki iyi ilişkilerin değişmesi mümkün değildir" dedi.

İran ile iş birliğinin tüm alanlarda daha ileriye noktaya taşınması için çabaladıklarını, sosyal ve kültürel ilişkilerin iki halkın da çıkarına hizmet ettiğini dile getiren Salih, İmam Hamaney'in taklit merciliğine atfen, "Merciliğin tedbir, rasyonel ve hikmetli bakışını Irak'ın ilerlemesi, huzuru ve istikrarı için büyük bir nimet olarak görüyoruz" görüşlerini paylaştı. Irak'ı bölgenin güçlü bir ülkesi konumuna getirmek istiyoruz. Irak'ın ihyasında İran'ın iş birliği ve kapasitesinden eskiye göre daha fazla yararlanabilmeyi ümit ediyoruz" diye konuştu.

Berhem Salih, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile de bir araya geldi.

Görüşmede konuşan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, konuşmasında iki tarafın da siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkilerin güçlenerek devam etmesi gerektiğini vurguladığını ve halihazırda iş birliği için daha güçlü bir zemin bulunduğunu belirtti. İran ile Irak arasındaki ticaret hacminin 12 milyar dolar civarında olduğunu aktaran Ruhani, karşılıklı çabalarla bu rakamı 20 milyar dolara çıkarabileceklerini ifade etti.

Elektrik, doğal gaz, petrol ürünleri, petrol arama-tarama ve diğer konuları ele aldıklarına dikkati çeken Ruhani İran'ın Şelemçe kenti ile Irak'ın Basra ili arasında demir yolu hattının kurulması konusunu da görüştüklerini belirterek, "Eğer Irak Maliye Bakanlığı hazır ise şirketler çalışmalara başlayabilir. Halkımız bu şekilde gidiş gelişlerde daha rahat eder." dedi.

Ervend Rud ve Şattul Arab nehirleri ile çevre sorunlarının iki taraf için de önemli olduğuna işaret eden Ruhani, ayrıca toz ve toprak fırtınası gibi çevresel problemlerin de çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih de iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesini önemsediklerini vurgulayarak, "Bugünden daha iyi şartlara ulaşmak istiyoruz. İran ile ilişkilerin önemini çok iyi kavrıyoruz. Çünkü ilişkilerin köklü tarihsel arka planı var." dedi.

Müslüman ve komşu iki milletin ilişkilerinin daha iyi olması için çalıştıklarını dile getiren Salih, şunları söyledi: "İki milletin bölgesel birçok önemli konuda rolü var. İran’ın Saddam konusunda ve son olarak da terörizmle mücadelede verdiği desteği unutmayacağız. İran verdiği destekle teröristlerin yenilgisinde önemli bir rol oynadı. Irak IŞİD’in yenilmesinden sonra yeniden inşa ve siyasi istikrar gibi önemli konularla karşı karşıya."

"Milletlerin çıkarlarının temin edilmesi için bölgesel yeni bir sisteme ihtiyacımız var. Bu konuda İran’ın rolü çok önemli Irak da önemli rol oynamalıdır" diyen Salih, serbest ticaret bölgesinin kurulmasını da önemsediklerini ve demir yolu hattının ilişkilerin gelişmesi için önemli olduğunu söyledi.

IRAK CUMHURBAŞKANI, SUUDİ ARABİSTAN KRALI İLE GÖRÜŞTÜ
Salih’in Tahran’dan sonraki durağı Riyad oldu. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile görüşen Salih, ikili ilişkiler ile bölgesel konuları görüştü.

Öte yandan, Berhem Salih’in Riyad ziyaretinin ardından Irak Cumhurbaşkanlığı basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Körfez basını resmi olmayan kaynaklara dayandırarak, Cumhurbaşkanının 'Tahran'dan Riyad'a arabuluculuk ve müzakere mesajı taşıdığı' yönünde haberler yayımladı. Söz konusu haberin kesinlikle doğru olmadığını ifade ediyoruz" denildi.

Irak Meclisi tarafından 2 Ekim'de Cumhurbaşkanı olarak seçilen Salih, geçen hafta Kuveyt'i ziyaret ederek başladığı diplomatik turu kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün'e gitmişti.

Kuveyt Emiri Sabah Ahmet Cabir Sabah ile bir araya gelen Salih, Abu Dabi’de de Veliaht Prens Muhammed Bin Zayed ile bir araya geldi. Salih Ürdün’de de Kral Abdullah’la görüşmüştü.

 



Yeni yorum ekle