Ayhan Bilgen, HDP yönetiminden istifa mı ediyor?

Pt, 19/11/2018 - 11:18

Roboski katliamı davası sürecindeki tartışmalar nedeniyle HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen bugün parti yönetimindeki görevlerinden istifa etmeye hazırlanıyor. Kararını eş genel başkanlara ileten Bilgen'in yakın çevresine, “Roboskili ailelere bir söz verdim ve yerine getiremedim. Yaşananları kendime izah edemezken onlara nasıl izah edeceğim. Vicdanımın bir nebze olsun rahatlaması için böyle bir karar aldım” dediği öğrenildi. Bilgen'in milletvekilliği ise sürecek.

Welayet News - HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, bugün Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile görüşerek, partisinin grup başkanvekilliği ve MYK üyeliğinden istifa edecek.

Bilgen’in parti yönetim organlarından istifa kararını eş başkanlara telefonda bildirdiği bugün de yüz yüze görüşerek görevini bırakacağı öğrenildi.

Bilgen’in dün gece Twitter ‘dan attığı mesajı daha sonra silmesi istifadan vazgeçtiği şeklinde yorumlanmıştı. Ancak Bilgen’in kararının arkasında durduğu ve gerekçesinin de Twitter paylaşımında ifade ettiği gibi Roboski katliamı davası konusundaki problemler olduğu belirtiliyor.

Bilgen, kısa süre sonra kaldırdığı mesajında, “Eğer bir konuya ‘dava’ diye sahip çıkmak gerekiyorsa ‘Roboski davası’ bunu fazlasıyla hak eder. Üzerimize düşen sorumluluğu hakkıyla yerine getirmediğim için ailelere verdiğim sözün gereği olarak kişisel özeleştirimi veriyor, özür diliyor ve bırakıyorum” demişti.

Bilgen daha sonra Twitter’dan şu paylaşımda bulunmuştu: “Roboski konusunda daha duyarlı başka bir adres olmadığına göre bir yere gitmiyorum, mücadeleyi bırakmıyorum. Sadece siyasette sorumlulardan hesap soramadığımızda halka hesap vermemiz gerektiğini biliyorum. Nokta!”

ROBOSKİ DAVASI SÜRECİ

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarının 2011 yılında Şırnak Roboski’deki bombardımanı sonucu 34 sivil hayatını kaybetmişti. Roboski katliamıyla ilgili başvurunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından kabul edilemez bulunması ise ailelerin tepkisine yol açmıştı. Dava dosyasıyla ilgilenen avukatların yasal başvuru süresini kaçırdığı ortaya çıkmış, bu durum tartışmalara neden olmuştu.

Ayhan Bilgen’in kararının arkasında da, Roboski ailelerinin eleştirdiği Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi’nin 11Kasım 2018’de yeniden baro başkanlığına seçilmesi olduğu yorumu yapılıyor.

VELİ ENCÜ TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Tartışmanın yaşandığı günlerde hem dava dosyasıyla ilgilenen Şırnak Baro Başkanı’na hem de HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş’a tepki gösteren aileler adına konuşan Veli Encü şunları söylemişti:
“Roboski gibi tarihi bir davada belgeyi geç gönderen, mazeretini de ondan bir ay sonra gönderen avukat Nuşirevan Elçi ne bize ne de kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmamış, telefonlarımıza çıkmamıştır. Dosyayı takip eden Şırnak Barosu’nun beceriksizliği ve sorumsuzluğu sebebiyle AİHM sürecini başka hukukçularla yürütmek istedik. Sanki AYM’deki skandal sorumsuzluktan biz sorumluymuşuz gibi Şırnak Barosu biz ailelere tavır almış, gözaltılarımıza gelmemiş, gözaltına alınanlar için telefonlarımıza çıkmamıştır. Dosyanın kimlerle nasıl takip edileceği konusunda ailelerle görüşen, aileleri ikna eden hukukçu siyasetçimiz Meral Danış Beştaş’ın da bugüne kadar bir açıklama yapmamış olması, bu kararı gündemleştirecek bir basın açıklaması düzenlememiş olması, aileleri aramamış olması düşündürücüdür. Olumlu sonuçlandığında üzerinden şöhret kazanacakları ama reddedildiğinde sorumluluğu paylaşmaktan kaçan dosyanın sorumlu avukatlarından herhangi birinin bugüne kadar bizi arayıp tek bir söz söylememiş olması ibretliktir.”

Ayhan Bilgen ‘in yakın çevresine “Roboskili ailelere bir söz verdim ve yerine getiremedim. Yaşananları kendime izah edemezken onlara nasıl izah edeceğim. Vicdanımın bir nebze olsun rahatlaması için böyle bir karar aldım” dediği öğrenildi.

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, partinin yönetim organlarından istifa edecek ancak milletvekilliği sürecek.

 

Tags: 


Yeni yorum ekle