"Kaşıkçı, Yemen’de Kimyasal Silah Kullanıldığını Açıklayacaktı"

Çar, 31/10/2018 - 10:25

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinden haftalar önce, rejim tarafından kaçırılıp etkisiz hale getirilmek istendiğinin İngiliz istihbaratı tarafından bilindiği iddia edildi.

Welayet News - İngiltere merkezli Express gazetesinin haberine göre, Cemal Kaşıkçı Suudi Arabistan’ın Yemen’de kimyasal silah kullandığını ifşa etmeye hazırlanıyordu. Buna engel olmak isteyen “Kraliyet mensubu bir kişi” gazetecinin kaçırılıp Suudi Arabistan’a getirilmesi için emir vermişti.

İngiliz istihbarat kaynaklarına dayandırılan haberde, söz konusu kaynaklar Suudi Arabistan İstihbarat Servisi’nin kendi iç iletişimini takip ederken, Kaşıkçı’nın öldürülmesinden üç hafta kadar önce böyle bir bilgiye ulaştı. Gazeteye bilgi veren istihbarat kaynakları, Kaşıkçı’nın kaçırılması emrini veren “Kraliyet mensubu”nun Veliaht Prens Muhammed bin Selman olup olmadığına dair bilgi vermezken, kaynaklar dinlemeye takılan emrin doğrudan Veliaht Prens’ten gelmediğini söylemekle yetindi.

Express haberinde, yine kaynaklara dayandırılarak, emri veren kişinin Kaşıkçı’nın kaçırılıp Suudi Arabistan’a getirilmesini istemekle kalmadığı, sorun çıkarması halinde nasıl mukabele edileceği konusunda “kapıyı açık bıraktığı” da ifade edildi.

İlk başta Kaşıkçı’nın akıbetine dair bilgisi olmadığını savunan Riyad, daha sonra gazetecinin konsoloslukta “kaza sonucu” öldüğünü kabul etmiş, nihayet geçen hafta ise Suudi başsavcılık olayın “önceden planlı bir cinayet” olduğunu açıklamıştı.

Express gazetesinin kaynakları, “Emrin saray çevresinden geldiğini biliyoruz ama bu kişiyi Veliaht Prens ile doğrudan ilişkilendirecek bilgiye sahip değiliz. Fakat bu Bin Selman’ın emir vermediği anlamına da gelmez” değerlendirmesinde bulundu.

Haberde, İngiliz Dış İstihbarat Servisi MI6’nın Suudi muhataplarını, Kaşıkçı’ya yönelik planlarından vazgeçmeleri için uyardığı kaydedildi. Suudi İstihbarat Servisi mensuplarının da yer aldığı bir grubun 1 Ekim’de İstanbul’a gitmeye hazırlandığını öğrenen MI6’nın bunun Kaşıkçı için ne anlama geldiğini bildikleri için Riyad’ı arayarak, muhataplarını planı uygulamaktan vazgeçirmeye çalıştığı ifade edildi.

Express gazetesinin, Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın Yemen’de kimyasal silah kullandığına dair ifşaatta bulunacağı iddiası ise, Suudi gazetecinin “ismini vermek istemeyen bir arkadaşı”na dayandırılırken, Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Başkonsolosluğu’na kimyasal silah kullanıldığını kanıtlayacak belgeleri ele geçirmek için gittiği iddiasına yer verildi.

 



Yeni yorum ekle