Düşmanın En Önemli Silahı Ekonomidir

Sa, 30/10/2018 - 10:41

İmam Hamenei, İran Sivil Savunma Teşkilatı'nın başkanını ve görevlilerini kabulünde düşmanın yenilenen tehditleri karşısında sivil savunmanın günden güne artan önemine vurgu yaptılar.

Welayet News - İslam İnkılabı Rehberi Pazar gününde gerçekleşen bu görüşmede düşmanların taarruzlarının karmaşıklığı ile ilgili açıklamalarda bulundu ve şöyle buyurdu:" Sivil Savunma Teşkilatı'mız bu tehditler karşısında tamamen uyanık ve ciddi davranmalı ve bilimsel, güncel ve düzenli çalışmalar yaparak her türlü sızma ve nüfuz planına karşı hazırlıklı olmalıdır."

İmam Hamenei'nin düşmanların hileleri karşısında yetkililerin uyanık olmasına verdiği önem İran'a karşı yapılan savaşın ekonomik alana sıçradığı bir dönemde yaşanıyor. Bu kritik dönemde sivil savunma, ekonomik tehditlere karşı mücadele etmekte birkaç bakımdan önemli rol ifa edecektir. Sivil savunma aslında olası tehditlere maruz kalacak her alanda hazırlıklı olmaktır.

Düşmanlar, bugün silahla savaşmaktan çok dijital savaşı tercih ediyorlar. Yeni savaş yöntemlerinde ise düşmanın en önemli silahı ise ekonomik tehditlerdir.

Ekonomik pasif savunması alanında uzman ve araştırmacı Alirıza Eşrefi Ahmedabad şöyle bir değerlendirme yapıyor:" Ekonomik savunmada üç faktör göz önünde bulundurulmalıdır. İlk olarak ülke ekonomisinin zayıf ve hassas noktalarının belirlenmesi, ikincisi düşmanların hasmane girişimlerinin belirlenmesi ve son olarak da bu tehditler karşısında durmak için imkanların ve fırsatların uzmanlar ve araştırmacılar tarafından hazırlanmasıdır. "

Buna esasen ekonomik savaştaki sivil savunmadan kastedilen yönetme, siyaset belirleme, planlama, tasarım ve icra alanındaki faaliyetlerdir.

İran İslam Cumhuriyeti Muhafızlar Ordusu Komutanlarından ve İran Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Tuğgeneral Golamrıza Celali Pazartesi günü gerçekleşen basın toplantısında şöyle dedi:" İran Sivil Savunma Teşkilatı'nın görevlerinden biri de tehditlerin belirlenmesi ve azaltılması ve altyapılara tehditler karşısında dokunulmazlık kazandırılmasıdır."

Bu tehditlerin azaltılması için savaş ve ekonomik savunma kavramının açıklanması ve açık bir şekilde anlaşılması şarttır. Gerçekte tehditlerin mahiyeti ve alanları da değişmiştir. Bundan dolayı tehditlere karşı alınacak önlemler de değişmesi kaçınılmazdır. Amerika'nın asıl amacı da İran aleyhine topyekun bir ekonomik savaş başlatması ve ekonomik tehditlerle halkı ürkütmesidir. Bu yöntemde haber ve uygun kanalları aracılığı ile bu oluşturulan ekonomik sorunlar abartılarak anlatılıyor ve böylece güvenlik sorunların ortaya çıkmasına zemin hazırlanıyor. Son aylardaki gelişmelerde, özellikle de döviz ve altın piyasalarındaki dalgalanmalar ve milli para biriminin değerinin azalması alanlarında düşmanların ayak izlerine rastlanmaktır. Bu yüzden İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei de bütün yetkililerin ve görevlilerin sivil savunma konusuna gereken ilgiyi göstermeleri konusunda şunları buyurmuştur:" Ülke yetkilileri bu konunun önemini anlayamazlarsa ve sivil savunma ciddi bir şekilde gelişemezse, ülkemiz geri dönüşü olmayan tehditlerle karşı karşıya kalabilir. "

 



Yeni yorum ekle