İspanya, Suudi Arabistan'a silah satışını sürdürecek

Per, 25/10/2018 - 00:04

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Kaşıkçı cinayetini kınamasına rağmen Suudi Arabistan'a silah satışını 'stratejik sektörlerin çıkarı gereği' durdurmayacağını açıkladı.

Welayet News - Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından Suudi Arabistan ile silah satış sözleşmesi bulunan hükümetler üzerindeki baskılar artarken, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez “ülkesinin çıkarları gereği” Suudi Arabistan’a silah satışını sürdüreceklerini açıkladı.

Konuya ilişkin açıklama yapmaktan kaçınan Sanchez, muhalefet partilerinin talebi üzerine bugün, Suudi Arabistan’a silah satışı hakkında bilgi verdi.

'SEKTÖRÜN ÇIKARLARINI SAVUNUYORUM'

Ortaya çıkan çelişki ile “ideallerin” her zaman birbirine uymayacağını belirten Sanchez, Kaşıkçı cinayetini kınamasına rağmen “İspanya'nın ve stratejik sektörlerin çıkarlarını savunan bir durumdayım" dedi.

İŞÇİLERİ HATIRLADI

Sanchez,  Suudi Arabistan’a teslim edilmesi planlanan 2 milyar dolar değerindeki savaş gemisinin yapımında çalışan işçiler hakkında “endişeli” olduğunu belirtti.

İspanya ise geçen yıl Suudi Arabistan'a 270 milyon avroluk silah satışı yaptı. Bu rakam, Yemen'de savaşın başladığı 2015'ten bu yana 900 milyon avroyu buldu. İspanya Eylül ayında Suudi Arabistan’ın Yemen’de bir okul servisini vurmasının ardından Riyad’a 9,2 milyon dolarlık 400 lazer güdümlü bomba satışının durduracağını açıklamış ancak dokuz gün sonra bu kararından vazgeçmişti.

İspanya’nın yanı sıra Fransa, İngiltere ve Kanada da Suudi Arabistan ile mevcut silah satış sözleşmelerini iptal etmeyeceklerinin sinyallerini vermişti.

 



Yeni yorum ekle