Suriye: İdlib'den sonraki hedef Fırat'ın doğusu

Pt, 15/10/2018 - 13:03

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'den 'Fırat'ın doğusu'na ve İdlib'e dair kritik açıklamalar geldi. Muallim, "İdlib'den sonraki hedefimiz Fırat'ın doğusu" dedi; İdlib'de de Nusra Cephesi'nin Türkiye-Rusya'nın anlaşmasına uymaması halinde operasyon sinyali verdi.

Welayet News - Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye yönetiminin İdlib’den sonra Fırat’ın doğusunda kontrolü ele almayı planladığını açıkladı. Muallim, “İdlib’den sonraki hedefimiz Fırat’ın doğusu” dedi. Muallim, ‘bu bölgenin, Suriye’nin bütün diğer yerleri gibi, Suriye’nin egemenliğine dönmesi gerektiğini’ söyledi.

İDLİB ÜLTİMATOMU: EL NUSRA’YA SESSİZ KALMAYACAĞIZ

Öte yandan, İdlib’de Türkiye ile Rusya’nın uzlaşmasıyla kurulması planlanan silahsız bölge için silahlı isyancılara verilen mühlet bugün dolarken, Muallim’den bir ültimatom da geldi. Iraklı mevkidaşı İbrahim El Caferi ile ortak basın toplantısında konuşan Muallim, ‘cihatçıların Rus-Türk anlaşmasına uymaması halinde İdlib’deki durumun böyle devam edemeyeceğini’ söyledi. Muallim, “Nusra Cephesi bu anlaşmaya uymazsa, İdlib’deki mevcut durumun sürmesi karşısında sessiz kalamayız” diye konuştu.

‘BARIŞÇIL YOLLA OLMAZSA BAŞKA SEÇENEKLER VAR’

Şimdi Rus dostlarımıza anlaşmanın yerine getirilip getirilmediğini değerlendirmeleri için zaman vermeliyiz” diyen Muallim, Türkiye’nin ‘anlaşmaya uyulmasını sağlamasının mümkün olduğunu’ söyledi. Muallim, “Biz hep şunu söylüyoruz, diğer bütün vilayetler gibi İdlib’in Suriye egemenliğine dönmesi gerekiyor. Bunu barışçıl yollarla, uzlaşma ile yapmayı tercih ediyoruz ama bu yapılamazsa, başka seçenekler de var” dedi.

NE OLMUŞTU?

Türkiye ile Rusya’nın anlaşması, Suriye ordusunun Türkiye sınırındaki İdlib’i silahlı isyancılardan geri almak için operasyon düzenlememesi karşılığında bir silahsız bölge oluşturmasını ve silahlı grupların 15 Ekim’e dek (bugün) bu bölgeden ağır silahları ile çekilmesini öngörüyordu. Ancak İdlib’deki en büyük grup olan El Nusra (Heyet Tahrir el Şam) anlaşmaya uyup uymayacağı konusunda hâlâ net bir açıklama yapmış değil.

‘IRAK SINIRI DA YAKINDA AÇILACAK’

Muallim aynı basın toplantısında, Suriye-Irak sınırındaki Elbu Kemal kapısının sivillerin geçişine yakında açılmasını umduğunu da söyledi.

Suriye-Lübnan sınırında üç yıldır kapalı olan Nassib kapısı bugün açılmıştı. Bu karara kadar, Suriye’nin sadece Lübnan’la olan sınırı normal akışında çalışıyordu. Türkiye sınırı sadece ÖSO kontrolündeki bölgelerde açıkken, IŞİD’le sert bir savaşa sahne olan Irak sınırı şu an sadece hükümet ve ordu tarafından kullanılıyor.

 



Yeni yorum ekle