Kaşıkçı Olayının Ardından Suudi’de Muhalif Sesler Yükseliyor

Çar, 10/10/2018 - 10:05

İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girmesinin ardından bir daha da kendisinden haber alınamayan Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkcı’nın akıbetiyle ilgili belirsizlik sürerken, olayın farklı boyutlarıyla ilgili bilgiler de gelmeye devam ediyor.

Welayet News - Twitter üzerinden Suudi Arabistanlı düşünce mahkumlarına dair açıklamalar yapan “Düşünce Tutuklusu” hesabı,  Kaşıkcı’nın Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşayan kızının babasının öldürüldüğüne dair haberleri duymasının ardından krize girdiğini belirtti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın  Kaşıkcı’nın eski eşine  Kaşıkcı’dan boşanmasını söylediğini kaydeden hesap,  Kaşıkcı’nın eşinin kendisinden ayrılması olayını yayılmasını istemediğini ifade etti.

 Kaşıkcı’nın çocuklarının Suudi hükümetinin baskısı altında açıklamalar yaptığına işaret eden Düşence Tutuklusu hesabı, Muhammed Bin Selman’dan dolayı  Kaşıkcı ile çocukları arasında bir süredir irtibatın koptuğunu bildirdi.

Öte yandan kişisel Twitter hesabı üzerinden açıklamalar yapan Suudi Arabistanlı akademisyen Ahmed Bin Raşid Bin Said,  Kaşıkcı olayıyla eş zamanlı olarak Suudi kraliyet ailesinden tehditler almaya başladığını söyledi.

Al-i Şeyh ve Al-i Suud üyelerinin twitter’dan yazdıkları tehditleri paylaşan Bin Said, “Bana karşı bu tehditlerle terör estiriliyor” dedi.

Bunun yanı sıra, Suudi prens Halit Bin Ferhan Al-i Suud da twitter hesabından açıklama yaparak, Suudlu muhalif gazeteci Cemal Kaşıkcı’nın öldürüldüğü haberini doğru olması durumunda Suudi Arabistan halkının sivil itaatsizlik eylemleri başlatmalarını talep etti.

Muhammed Bin Selman'ın iktidara geldiği günden beri Suudi Arabistan'da muhalif seslerin susturulduğunu ve Lübnan başbakanı Saad Hariri'nin de geçtiğimiz sene Riyad’da gözaltına alındığını belirten Halid Bin Ferhan, “ Kaşıkcı’nın ölümü nedeniyle halk sivil isyan başlatmalı ve Krallık Ahmed Bin Abdulaziz’e geçmeli. Suudi hükümeti er ya da geç devrilecektir. Şuan insan hakları ihlal edilip basın susturulmaktadır ve gelinen noktada Suudi yetkililerinin cinayetleri daha da artmıştır” ifadelerini kullandı.

 



Yeni yorum ekle