ABD İnsansız Denizaltısının Ele Geçirilmesine Tepkiler
Fars Körfezi’nin derinliklerinde Washington’ın gözü kulağı olması planlanan ABD insansız denizaltısı, Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Deniz Kuvvetleri tarafından Hürmüz Boğazı girişinde ele geçirildi. Bu gelişme, İran’ın deniz altı gözetleme kapasitesini öne çıkarmanın yanı sıra, elde edilen ganimetin teknolojik değeri ve istihbari kullanımı konusunda geniş bir tepki dalgasına yol açtı.
Welayet News - DMO Deniz Kuvvetleri, yayımladığı 12 Numaralı Bildiride, Hürmüz Boğazı girişinde ABD’ye ait akıllı bir insansız denizaltıyı tespit ederek ganimet olarak ele geçirdiğini duyurdu. Söz konusu operasyon, ABD’nin bölgedeki askeri varlığını ve hareketliliğini artırdığı, Hürmüz Boğazı’nın ise dünyanın en hassas stratejik noktalarından biri olmaya devam ettiği bir atmosferde gerçekleşti.
Ele geçirilen deniz altı aracının adı Dive-LD. Bu araç, ABD’li Anduril Industries şirketi tarafından üretilen büyük deplasmanlı bir otonom denizaltı (AUV). Sistemin operasyonel versiyonları 2025 yılında ABD Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilmişti.
Dive-LD: 6000 Metre Derinlik Kapasiteli 2,7 Tonluk Denizaltı
Dive-LD yaklaşık 5,8 metre uzunluğa, 1,2 metre çapa ve 2,7 ton ağırlığa sahip. Sistemin açıklanan en önemli özellikleri arasında su altında 10 gün kalabilme ve 6000 metre derinliğe inebilme kapasitesi yer alıyor; bu nitelikler aracı gelişmiş insansız deniz altı sistemleri kategorisine sokuyor.
Gövdesinin büyük bir bölümü katmanlı imalat (büyük boyutlu 3D yazıcı) teknolojisiyle üretilen aracın modüler tasarımı; çeşitli sensörlerin, sonar sistemlerinin, deniz altı kameralarının ve taban haritalandırma ekipmanlarının hızlıca monte edilmesine imkan tanıyor.
Dive-LD’nin yazılım merkezinde ise Lattice OS bulunuyor. Bu yapay zeka tabanlı işletim sistemi, operatörün anlık müdahalesine ihtiyaç duymadan otonom seyrüsefer ve karmaşık görevlerin icrasını mümkün kılıyor.
Fars Körfezi’nin Derinliklerinde Casusluk Görevleri
Söz konusu insansız denizaltı; istihbarat toplama, keşif, deniz mayınlarının tespiti, deniz tabanı haritalandırması, su altı kablo ve boru hatlarının incelenmesi ile denizaltı karşıtı harp operasyonlarına destek vermek üzere tasarlandı.
Dolayısıyla böyle bir sistemin Hürmüz Boğazı girişinde —üstelik İran ile ABD arasında gerilimin tırmandığı bir dönemde— varlık göstermesi özel bir anlam taşıyor. DMO’nun bu aracı ele geçirmesi, operasyonel boyutun ötesinde İran için istihbarat ve teknoloji açısından da kritik bir kazanım niteliğinde.
İran İçin Teknolojik Ganimet
Gelişmiş bir insansız deniz altı sisteminin ganimet olarak ele geçirilmesi, İranlı uzmanlara araçta kullanılan teknolojileri inceleme fırsatı sunuyor. Bu teknolojiler arasında;
- Yapay zeka tabanlı otonom seyrüsefer sistemleri,
- Gelişmiş sensör ve sonarlar,
- Enerji yönetimi ve batarya teknolojileri,
- Gövde üretim teknikleri yer alıyor.
Teknik incelemelerin tamamlanması halinde bu durum, İran’ın yeni nesil insansız deniz altı araçlarının ve denizaltı savunma sistemlerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir; özellikle operasyonel derinliğin artırılması, su altında kalma süresi ve otonom seyrüseferde yapay zeka kullanımı alanlarında.
İran’dan Tepkiler: “Hiçbir Gelişmiş Teknoloji Gözlemimizden Kaçamaz”
Gelişmeye ilişkin değerlendirmede bulunan İran İslami Danışma Meclisi Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, X (Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda bu operasyonu DMO savaşçılarının bir başarısı olarak niteledi ve ABD’nin akıllı denizaltı programının “nakavt edildiğini” ifade etti.
DMO Sözcüsü Tuğgeneral Hüseyin Muhibbi ise İran güçlerinin gözetim kapasitesine vurgu yaparak, “Hürmüz Boğazı’ndaki gözetim katmanlarımızı geçebilecek hiçbir gelişmiş teknoloji yoktur” dedi. Muhibbi ayrıca ABD’ye göndermede bulunarak, “Fars Körfezi’ndeki hakimiyet, bizim teknoloji geliştiren gençlerimize aittir” ifadelerini kullandı.
Ele Geçirme Haberinin Küresel Yansımaları
ABD insansız denizaltısının Hürmüz Boğazı’nda ele geçirilmesi kısa sürede dünya medyasının gündemine oturdu. Çeşitli yayın organları haberi farklı açılardan ele alsa da ortak nokta, Washington’ın bu gelişmiş sistemin kaybedildiğine dair iddialar karşısında başlangıçta sessiz kalması oldu.
- The Guardian: İran’ın ABD’ye ait gelişmiş bir insansız denizaltıyı Hürmüz Boğazı’nda ele geçirdiğini duyurduğunu aktardı ve haberin yayımlandığı sırada Beyaz Saray’ın iddialara ilişkin henüz yorum yapmadığını belirtti.
- Reuters: DMO Deniz Kuvvetleri’nin ABD insansız denizaltısını ele geçirdiğini bildirdi ancak Washington’ın o aşamada bu iddiayı doğrulamadığına dikkat çekti.
- AFP ve Xinhua: Habere geniş yer vererek İran’ın sistemin gelişmişliğine ve 2025’te ABD donanmasına teslim edildiğine ilişkin açıklamalarını öne çıkardı.
- Hindustan Times: İran’ın aracın yüksek teknolojisine dair iddialarına odaklanarak gelişmeyi okuyucularına aktardı.
Amerikalılar Da Tersine Mühendislikten Endişeli
Olayın yansımaları medyayla sınırlı kalmadı. Sosyal medyada Amerikalı bir kullanıcı, bu sistemin İran tarafından tersine mühendislikle incelenme olasılığını sordu; bir OSINT (Açık Kaynak İstihbaratı) analisti ise yanıt olarak bu olasılığın “%100” olduğunu değerlendirdi.
Öte yandan muhalif yayın organı Iran International, olayın özüne odaklanmak yerine operasyonel değeri sorgulamaya ve teknik arıza ihtimalini öne çıkarmaya çalıştı. Ancak bu anlatı, ABD’nin uğradığı itibar ve istihbarat kaybını önemsizleştirme çabasından ibaret görünüyor.
Washington İçin Açık Bir Mesaj
Bu insansız denizaltının ele geçirilmesi net bir mesaj veriyor: Yüksek teknoloji tek başına üstünlüğü garanti etmez. ABD, sistemin eski olduğunu ve teknik arıza nedeniyle kaybedildiğini vurgulayarak önemini azaltmaya çalışsa da bir insansız denizaltının kaybedildiğini zımnen doğrulamış oldu.
Mesele sadece bir insansız deniz aracının kaybıyla sınırlı değil; Hürmüz Boğazı’nın istihbarat ve teknoloji rekabetinin sert bir sahasına dönüştüğünü gösteriyor. Deniz altı görevleri, haritalandırma ve istihbarat toplama için tasarlanan bir sistem, artık İran güçlerinin elinde.
Bu durum, teknik incelemelerin ardından ABD’nin deniz altı sistemlerinde kullandığı teknolojilerin bir kısmını anlama ve İran’ın yerli kabiliyetlerini pekiştirme fırsatı sunabilir. Hürmüz Boğazı’nın Washington’a verdiği mesaj son derece açık: Ne kadar gelişmiş olursan ol, tespit edilmekten ve müdahaleden muaf değilsin. ABD insansız denizaltısı derinlikleri gözlemlemeye geldi, ancak aynı boğazda kapana kısıldı; boğazın casusu olarak geldi, DMO’nun ganimeti oldu.

Yeni yorum ekle