NPT'den Çıkış Konusu İran'ın Gündemine Girdi

Ct, 28/03/2026 - 22:00

İran İslami Şura Meclisi, İran'ın NPT'den çıkışının incelenmesine dair tasarımı gündemine aldı.

Welayet News -  İran İslami Şura Meclisi başta olmak üzere, ülkedeki bazı ilgili kurumlar NPT'den çıkış konusunu aciliyetle görüşüyor ve ülkede, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'nda kalmanın hiçbir gerekçesi olmadığı yönündeki kanaat kesinleşme aşamasına geliyor.

NPT uyarınca, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın, İran'ın barışçıl nükleer teknoloji ve ilgili ekipmanlardan yararlanmasına yönelik koruma ve destek koşullarını sağlaması gerekmektedir. Ancak Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Grossi, dolaylı yoldan düşmanı İran tesislerine karşı nükleer silah kullanmaya teşvik ederken; Amerikan-İsrailli düşman, UAEA'nın herhangi bir engelleme veya kınama olmaksızın İran tesislerine saldırı düzenlediğinde, NPT'de kalmak için hiçbir gerekçe kalmamaktadır.

NPT'den çıkmak, nükleer silaha yönelmek anlamına gelmemektedir; bilakis, ajans müfettişleri kılıfı altında sürdürülen Amerikan ve İsrailli casusluk faaliyetlerinin önüne geçilmesini hedeflemektedir.

 

Tags: 


Yeni yorum ekle