Almanya Ve Fransa Avrupa Nükleer Kalkanı İçin Gizli Görüşmelere Başladı
Almanya Başbakanı Merz, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile Avrupa’nın nükleer caydırıcılığını güçlendirmek amacıyla gizli müzakereler yürüttüklerini açıkladı.
Welayet News - Avrupalı liderler, kendi nükleer kalkanlarını oluşturma konusundaki tartışmaları somut adımlara dönüştürmeye başladı.
Bloomberg’in haberine göre askeri yetkililer ve siyasetçiler, konuya dair ayrıntılı görüşmeler yürütüyor.
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Münih Güvenlik Konferansı’nın açılışında yaptığı konuşmada bu gelişmeleri doğrulayarak; Almanya’nın, Avrupa nükleer savunma sisteminin kurulması için Fransa ile görüşmelere başladığını ilan etti.
Merz, “Avrupa’nın nükleer caydırıcılığı konusunda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile gizli görüşmeler başlattım” diye konuştu.
Avrupa’da farklı güvenlik seviyelerine sahip bölgelerin oluşmasına izin vermeyeceklerini belirten Merz, Almanya’nın 1990 yılında üstlendiği nükleer silah üretmeme, bulundurmama ve üzerinde tasarrufta bulunmama yükümlülüklerine sadık kalacağını kaydetti.
Ancak Merz, Paris ile Fransız nükleer şemsiyesinin Almanya dahil tüm Avrupa Birliği ülkelerini kapsayacak şekilde genişletilmesi olasılığının müzakere edildiğini ifade etti.
Savunma stratejilerinde ABD sonrası dönem tartışılıyor
Donald Trump’ın politikaları nedeniyle ABD’nin kendilerine koruma sağlayacağından emin olamayan Avrupa ülkeleri, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana ilk kez kendi nükleer caydırıcılık sistemlerini geliştirmeyi tartışıyor.
Bloomberg’e bilgi veren ve askeri yetkililer ile hükümetler arasındaki görüşmelere aşina olan kaynaklar, müzakerelerin üst düzey askeri kanallarda yürütüldüğünü, bu nedenle bazı bakanların dahi süreçten haberdar olmayabileceğini belirtti.
Konuya vakıf bir kaynak, görüşmelerin ikili veya üçlü formatlarda, birbirine güçlü güven duyan ülkeler arasında gerçekleştirildiğini kaydetti.
Bu ülkelerin başında, ABD askeri tesislerine ev sahipliği yapan, Rusya’ya coğrafi olarak daha yakın olan ve Moskova’dan doğrudan tehdit hisseden devletlerin geldiği ifade edildi.
Öte yandan ilgili ülkelerin, bu sürecin Moskova’ya nasıl bir mesaj vereceği konusunu da yakından takip ettikleri vurgulandı.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron şubat ayında yeni vizyonunu açıklayacak
Elysee Sarayı’nın tutumuna aşina kaynaklara göre, Cumhurbaşkanı Macron’un şubat ayı içinde yapacağı bir konuşmayla Fransız nükleer caydırıcılık sistemini Avrupa’nın geri kalanına yaymayı teklif etmesi bekleniyor.
Bu açıklamanın, Macron’un da hitap etmeyi planladığı Münih Güvenlik Konferansı’nın ardından gerçekleşeceği öngörülüyor.
Münih Güvenlik Konferansı’nın açılışında büyük güçler siyasetinin yeni bir dönemine girildiği uyarısında bulunan Merz, Almanya ve Avrupa’nın ortaklaşa hareket ederek güvenlik ve bağımsızlıklarını güçlendirmeleri gerektiğini belirtti.
Merz, aynı zamanda liberal düzenin korunması için diğer bölgelerle ortaklık arayışında olunması çağrısı yaparak, “En iyi zamanlarında bile kusurlu olan bu düzen, eski haliyle artık mevcut değil” dedi.

Yeni yorum ekle