Irak'ta cumhurbaşkanlığı oylaması ertelendi

Pa, 23/09/2018 - 10:58

İran’ın Irak'ta anayasal olarak Kürtlere ayrılan cumhurbaşkanlığı için salı günü Bağdat'ta düzenlenmesi planlanan oylama ertelendi. Rudaw, oylamanın belirsiz bir tarihe ertelendiğini duyurdu.

Welayet News - Irak’ta 12 Mayıs’ta düzenlenen seçimlerden sonra bir yandan hükümet kurma çalışmaları devam ederken, bir yandan da anayasal olarak Kürtlere ayrılan cumhurbaşkanlığı görevinin kime verileceği tartışılıyor. Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) adayı Berhem Salih Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) tarafından kabul görmezken, Irak parlamentosunun 25 Eylül’de düzenlemesi planlanan cumhurbaşkanlığı oylamasını ertelediği belirtiliyor. Öte yandan, Goran (Değişim) hareketinin eski genel sekreter yardımcısı Sarwa Abdul Wahid, Irak cumhurbaşkanlığına adaylığını koyan ilk kadın olacağını açıkladı.

Merkezi parlamentonun cumhurbaşkanlığı oylamasını ertelediği haberi, Erbil’den yayın yapan Rudaw sitesi tarafından duyuruldu. Rudaw’ın haberine göre, 25 Eylül’de planlanan oylama parlamento tarafından belirsiz bir tarihe ertelendiği. Bu kararın, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı ve KDP lideri Neçirvan Barzani’nin Bağdat’ta yeni kabine için temaslarda bulunmasının ardından açıklanması dikkat çekti. KDP, KYB’nin geçen hafta Irak cumhurbaşkanlığına aday gösterdiği Berhem Salih’i desteklemeyeceklerini ve kendi adaylarını çıkaracaklarını duyurmuştu.

İLK KADIN ADAY

Öte yandan, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin üçüncü büyük partisi Goran (Değişim) hareketinin eski genel sekreter yardımcısı Sarwa Abdul Wahid de bu göreve aday olacağını açıkladı. Russia Today’e konuşan Abdul Wahid, Irak’ın ilk kadın cumhurbaşkanı olmak istediğini söyledi.

 

Tags: 


Yeni yorum ekle