ABD’den Venezuela’nın Yanı Başında Kışkırtıcı Hamle
ABD’ye ait bir savaş gemisi Venezuela’nın hemen kuzey doğusundaki ada ülkesi Trinidad ve Tobago’ya ulaştı. Venezuela’ya dönük saldırgan bir tutum içerisinde olan ABD, geminin ülkeye ortak tatbikat için geldiğini savundu.
Welayet News - Washington ile Caracas arasındaki gerilim tırmanırken, bir ABD savaş gemisi Venezuela’ya yakın bir ada ülkesi olan Trinidad ve Tobago’ya ulaştı.
Güdümlü füze destroyeri USS Gravely, ortak askeri tatbikatlar öncesinde dün ABD Deniz Piyadeleri mensuplarıyla birlikte Trinidad’ın başkenti Port of Spain’e ulaştı.
Gelişmiş silah sistemlerine sahip olan savaş gemisi, helikopter de taşıyabiliyor. Son faaliyetleri arasında “uyuşturucuyla mücadele operasyonları” için Karayipler’de konuşlanma da yer alıyor.
Trinidad ve Tobago, Venezuela’nın hemen kuzey doğusunda yer alan bir ada ülkesi.
Geminin Venezuela yakınlarına gelişi, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Karayipler’deki ABD askeri varlığını artırmaya devam ettiği bir dönemde gerçekleşti. ABD, son haftalarda uyuşturucu kaçakçılığıyla uğraştığını iddia ettiği teknelere karşı tartışmalı saldırılar düzenlemişti.
İki ülke arasındaki gerginlik, Pentagon’un dünyanın en büyük uçak gemisi USS Gerald R Ford’u bölgeye konuşlandırdığını geçtiğimiz cuma günü doğrulamasıyla daha da tırmanmıştı.
ABD’nin hileli olduğunu iddia ettiği seçimlerde geçen yıl yeniden seçilen Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise, Washington’ı kendisine karşı bir savaş uydurduğunu vurguluyor.
ABD Başkanı, herhangi bir kanıt sunmaksızın Maduro’yu organize suç çetesi Tren de Aragua’nın lideri olmakla suçluyor.
Trinidad ve Tobago Savunma Bakanı, önceki gün El Cezire’ye yaptığı açıklamada, ABD’yle düzenli olarak ortak askeri operasyonlar düzenlendiğini ve ABD gemisinin varlığının bir savaş habercisi olmadığını savundu.
Ancak, ülke halkının ABD’li savaş gemisine dair “fazlasıyla çekincesi” olduğu belirtiliyor.
Washington, “uyuşturucuyla mücadele operasyonları” iddiasıyla Ağustos ayında bölgeye sekiz donanma gemisi, 10 F-35 savaş uçağı ve nükleer enerjili bir denizaltı konuşlandırdı. Bu, 1989’daki Panama işgalinden bu yana bölgedeki en büyük askeri yığınak oldu.
Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino, önceki gün yaptığı açıklamada, ülkesinin “büyük ölçekli askeri tehditlere” karşı kendini korumak için kıyı savunma tatbikatlarına başladığını kaydetmişti.

Yeni yorum ekle