Irak Kürdistanında Parlamento Seçim Çalışmaları Başladı

Per, 13/09/2018 - 10:04

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY), 30 Eylül’de düzenlenecek seçimler için önceki gün, seçim kampanyası dönemi başladı.

Welayet News - Önceki seçimlere oranla bu seçim kampanyası oldukça sakin başladı.

IKBY şehirleri, bölgenin iki ana partisi konumundaki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) adaylarının posterleri ve parti bayraklarıyla donatılırken, iki parti de daha fazla oy alabilmek için adaylarını basının tanınan yüzleri ve gençlerden seçti.

KDP ve KYB’ye muhalif 4 parti de seçimlerde iddialı. Değişim Hareketi (GORAN) adaylarının posterlerini şehirlerdeki meydanlara asarken, başta İslami Birlik Partisi ve İslami Hareket olmak üzere diğer adaylar, poster ve bayrak asma gibi faaliyetlere katılmıyor.

Berham Salih liderliğindeki Adalet ve Demokrasi Koalisyonu ise daha önce seçimleri çeşitli sebeplerle boykot ettiğini açıklamıştı. Koalisyon, boykot kararının gerekçesini Irak Parlamento seçimlerinde yaşanan hilelerin tekrarlanmasından duyduğu endişeyle açıkladı.

IKBY seçimlerine 5 siyasi parti ve koalisyon katılıyor. Seçimlere katılan 3 koalisyondan biri olan Serdem Koalisyonu, Kürdistan Sosyalist Demokrasi Partisi (KSDP) ve Kürdistan İşçi ve Emekçi Partisi’nden (KİEP) oluşurken, Milli Birlik Koalisyonu ise Asuri İki Nehir Evi Partisi, Keldani Birlik Partisi, Şalama Partisi ve Keldani Ulusal Meclisi’nden oluşuyor.

Kürdistan İslami Birlik Koalisyonu da, İslami Birlik Partisi ve Kürdistan İslami Hareketi’nin yanı sıra, bazı küçük siyasi partileri içeriyor. IKBY seçimlerine bu 3 koalisyondan ayrı olarak, bölgenin 2 ana partisi olan KDP ve KYB ile Irak Türkmen Cephesi Partisi de katılıyor.

Söz konusu siyasi koalisyon ve partiler, seçimlerde 11’i azınlıklara ayrılan parlamentonun 111 sandalyesi için yarışacak.

Seçim kampanyasının 28 Eylül’e kadar devam etmesi bekleniyor. IKBY Yüksek Seçim Kurulu’nun açıklamasına göre, seçim propagandası için belediyelerle ortaklaşa bazı şartlar konulurken, seçim çalışmalarının belirli yerlerde yapılacağı bildirildi. Ayrıca, kuralları çiğneyenler için 3 milyon Irak dinarına varan cezalar belirlendi.

parstoday



Yeni yorum ekle