Juncker: Dolara karşı avroyu güçlendirmeliyiz

Per, 13/09/2018 - 08:32

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, birliğin durumunu değerlendirdiği geleneksel yıllık konuşmasında dolara karşı avronun güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. 'Artık Avrupa egemenliğinin zamanı geldi' diyen Juncker, 'Bunu bizden isteyen dünya politikası' dedi.

Welayet News - AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Strazburg'daki Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı geleneksel yıllık konuşmasında, dolara karşı Avro Bölgesi'nin para birimi olan avronun güçlendirilmesini ve Avrupa'nın dış politikasıyla ilgili kararların çoğunlukla alınması sağlanarak daha etkili olması gerektiğini savundu. 

Avrupa Birliği'nin yılda 300 milyar avroyu bulan enerji ithalatında ABD doları kullandığını belirten Jucker, bunun kabul edilemez olduğunu belirterek enerji ithalatının yalnızca yüzde 2'sinin ABD'den yapıldığına dikkat çekti.

"Artık Avrupa egemenliğinin zamanı geldi" diyen Juncker, "Bunu bizden isteyen dünya politikası" dedi.

DW Türkçe'nin aktardığına göre, Avrupa'nın "ticaret ve kur savaşları sürdürenlerle" arasına çizgi çekmesi gerektiğini belirten Komisyon Başkanı, ABD Başkanı Trump'ın "Önce Amerika" (America First) politikasını da eleştirdi. Juncker, AB'nin iklim değişikliği ve terörizm gibi küresel sorunlara çözüm bulması gerektiğini, Suriye ihtilafında da sessiz kalmaması gerektiğini söyledi.

'AB KENDİ İÇİNDEKİ BÖLÜNMEYİ AŞMALI'

AB Komisyonu Başkanı, 2019'un Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde AB'nin kendi içindeki bölünmeyi aşması gerektiğini belirterek, "Kuzey ile Güney, Doğu ile Batı, sağ ile sol arasındaki farklılıklar giderilmeli" dedi. Avrupa'nın "ikiye veya üç bölünmek için çok küçük olduğunu" söyleyen Juncker, ancak AB içinde birlik sağlanması halinde vatandaşların korunabileceğini söyledi.

GÖÇMEN KONUSU: 'GELEN HER TEKNE İÇİN GEÇİCİ ÇÖZÜMLER BULAMAYIZ'

Juncker, AB üyesi ülkeleri Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde iltica sisteminin reformu ve mültecilerin AB içinde paylaştırılması konularında da uzlaşmaya çağırdı. Komisyon Başkanı, "Gelen her teknede geçici çözümler bulup teknedeki insanların durumu hakkında tartışamayız" dedi. Juncker, üye ülkelerin dayanışma göstermemesi halinde Schengen Bölgesi'nde yeniden sınır kontrollerinin yürürlüğe girebileceğini, oysa Schengen Bölgesi'nin seyahat özgürlüğünü garanti altına aldığını söyledi. AB Komisyonu Başkanı, AB sınır koruma ajansı Frontex çalışanlarının sayısının 2020 yılına kadar 10 bine yükseltilmesi önerisini de yineledi. Juncker, kaçışa yol açan koşulları bertaraf edebilmek için Afrika ülkeleri ile "daha güçlü bir ittifak" oluşturulması çağrısı da yaptı.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker bu sıfatla son kez birliğin durumunu değerlendirdi. Lüksemburglu politikacı Juncker'in görev süresi gelecek yıl doluyor.

 



Yeni yorum ekle