Gazze’de Gerilim Tırmanıyor
ABD Dışişleri Bakanlığı, Hamas’ın ‘yakın zamanda gerçekleşmesi muhtemel’ bir saldırı planladığına dair ‘güvenilir raporlar’ aldığını açıkladı. Hamas’tan sert yanıt geldi. ABD açıklamasından kısa süre sonra, İsrail medyası Gazze’ye yönelik yeni bir askeri operasyonun başlatıldığını bildirdi.
Welayet News - ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, ateşkesin garantörleri arasında yer alan Mısır, Katar ve Türkiye’ye de bilgi verildiğini ve Hamas’ın yükümlülüklerini yerine getirmesinin istendiğini bildirdi ve ‘saldırı planıyla ilgili bilginin güvenilir kaynaklardan geldiğini’ belirtti. Açıklamada ayrıca şunlar yer aldı:
Eğer Hamas bu saldırıya kalkışırsa, Gazze halkını korumak ve ateşkesin bütünlüğünü sağlamak için gerekli önlemler alınacaktır.
Hamas’tan Sert Yanıt
Hamas, ABD’nin iddialarını ‘asılsız’ olarak niteleyerek reddetti. Grup, İsrail’i Gazze’deki rakip silahlı gruplara destek vermekle suçladı ve kendi güvenlik güçlerinin ‘geniş halk desteğiyle, suç çetelerine karşı ulusal görevini yerine getirdiğini’ belirtti.
Hamas, ABD’nin iddialarının ‘İsrail’in Filistinlilere yönelik işlediği suçları ve sistematik saldırıları örtbas etmek için yaptığı propagandayla tamamen uyumlu’ olduğunu söyledi.
Gazze’de yaşananların ABD’nin açıklamalarının ‘tam tersi’ olduğunu söyleyen Hamas, “İşgalci güçler (İsrail), silahlandırıp finanse ettikleri suç çeteleri aracılığıyla Filistinli sivillere yönelik öldürme, kaçırma ve insani yardım kamyonlarını gasp etme eylemlerini organize etmektedir” ifadelerini kullandı.
Gazze’deki hükümetin medya ofisi ise, ateşkesin yürürlüğe girdiği ekim ayı başından bu yana İsrail’in anlaşmayı 47 kez ihlal ettiğini söyledi.
İsrail basınında yer alan haberlere göre İsrail ordusu Rafah’ta hava saldırıları düzenledi.
İsrail ordusundan henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Yeni yorum ekle