Amsterdam’da Tarihi ‘Kırmızı Çizgi’ Protestosu

Pt, 06/10/2025 - 14:12

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da İsrail’in Gazze’yi işgaline karşı düzenlenen “Kırmızı Çizgi” protestosu, katılımın büyüklüğüyle tarihe geçti. Organizasyona göre yaklaşık 250 bin kişi, yani ülke nüfusunun yüzde 1’inden fazlası, Amsterdam’ın en büyük alanlarından biri olan Museumplein ve çevresini doldurdu.

Welayet News  - Ülkenin dört bir yanından Amsterdam’a akın eden göstericilerin ulaşımını sağlamak için Hollanda Demiryolları ek tren seferleri koymak zorunda kaldı.

Daha önceki protestoları geride bıraktı

Amsterdam’da 5 Ekim’de gerçekleşen eylem, “Kırmızı Çizgi” eylemlerinin üçüncüsüydü. İlki geçen mayıs ayında Lahey’de yapılmış ve 100 bin kişiyle son 20 yılın en büyük gösterisi olmuştu. Haziran ayında yine Lahey’de düzenlenen ikinci gösteriye ise 150 bin kişi katılmıştı. Amsterdam’daki katılım, bu rakamların çok ötesine geçerek, 1981 ve 1983’teki nükleer karşıtı protestolardan bu yana Hollanda’daki en büyük gösteri olarak kayıtlara geçti.

Protestonun talepleri ve siyasi yankısı

Göstericiler kırmızı kıyafetler, Filistin bayrakları ve “Soykırımı durdurun” pankartlarıyla hükümete seslendi. Talepler arasında:

  • İsrail’e silah satışının durdurulması,
  • Gazze’ye insani yardımın artırılması,
  • İsrail’e karşı uluslararası baskının yoğunlaştırılması yer aldı.

Gösteri, aynı zamanda ay sonunda Hollanda’da yapılacak milletvekili seçimleri öncesinde siyasi partiler üzerindeki baskıyı artırmayı amaçladı. Organizasyona destek veren 130’dan fazla örgüt arasında Uluslararası Af Örgütü, Oxfam Novib, Pax, Save the Children ve The Rights Forum da vardı. Ayrıca, İsrail hükümetinin politikalarına muhalif bazı Yahudi örgütleri de yürüyüşe katıldı.

Konuşmacılar ve siyasi katılım

Gösteride konuşma yapanlar arasında kısa süre önce ailesiyle birlikte Gazze’den ayrılmak zorunda kalan Filistinli gazeteci Rita Baroud, Hollanda Filistin Topluluğu temsilcisi Samah Jaber, ailesi toplama kamplarından kurtulmuş olan Hollandalı siyasetçi Hedy d’Ancona ve “Gazze için Doktorlar” girişiminden Loes de Kleijn bulunuyordu.

Protestoya, Hollanda Parlamentosu’nda temsil edilen siyasi partilerden SP (Sosyalist Parti), GroenLinks-PvdA (Yeşil Sol-İşçi Partisi), Partij voor de Dieren (Hayvan Hakları Partisi), D66 ve DENK’in yanı sıra, parlamentoda yer almayan ancak aktif siyasal örgütler olan Hollanda Yeni Komünist Partisi (NCPN), Türkiye Komünist Partisi (TKP) Hollanda örgütü ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu da katıldı.

Hükümetin tepkisi

İstifa eden hükümetin başbakanı Dick Schoof, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda protestocuların öfke ve kaygılarını anladığını söyledi. Schoof, ABD’nin planı ile Katar ve Mısır’ın arabuluculuk çabaları sayesinde bir ateşkesin yakın olduğuna ifade etti. “Savaş durmalı, Gazze’ye yardım ulaşmalı, Hamas rehineleri serbest bırakmalı” diyen Schoof, hükümetin hem açık kanallarla hem kapalı kapılar ardında çaba gösterdiğini iddia etti.

İçinde bulunduğumuz yıl NATO zirvesine ev sahipliği yapmakla övünen ve kamuoyunun bütün baskılarına rağmen İsrailli kurum ve şirketlerle ilişkilerini kesmeyen Hollanda hükümeti ve devlet kurumlarını temsilen yapılan bu açıklamanın inandırıcılığı halk tarafından sorgulanıyor.



Yeni yorum ekle