Rusya: Ukrayna istihbaratı IŞİD’e yardım ediyor

Pt, 10/09/2018 - 15:25

Rusya Federal Güvenlik Servisi, Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Aleksandr Zaharçenko suikatıyla ilgili bir kişinin gözaltına alındığını, IŞİD üyesi olduğu belirtilen zanlının ifadesinde Ukrayna İstihbarat Servisi’nin IŞİD’e Rusya ve Donbass bölgesindeki saldırıları için para ve silah desteği verdiğini itiraf ettiğini açıkladı.

Welayet News - Rusya Federal Güvenlik Servisi, TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, bombalı saldırıda yaşamını yitiren Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı Aleksandr Zaharçenko suikastıyla bağlantılı bir kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Gözaltına alınan kişinin Rus vatandaşı bir IŞİD üyesi olduğu ve ifadesinde Ukrayna istihbaratının kendilerine Rusya ve Donbass bölgesindeki saldırıları için silah, patlayıcı ve para desteği verdiğini söyledi.

Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin basın bürosundan yapılan açıklamada “Gözaltına alınan zanlının verdiği bilgilere göre, Ukrayna’nın istihbarat servisleri uluslararası terör örgütü IŞİD üyelerine Rusya’da terörist saldırılar düzenlemeleri için güvenliklerini temin etme, para, silah ve patlayıcı desteği sunuyor” denildi.

Açıklamada “Ukrayna istihbarat servisleri, bağımsızlıklarını ilan eden Lugansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerinin askeri liderlerini ortadan kaldırmak için IŞİD üyelerini kullanıyor” ifadelerine yer verildi.

Suikastla ilgili olarak gözaltına alınan şüphelinin 1988 doğumlu Rus vatandaşı Mecit Magomedov olduğu ve 9 Eylül’de Smolenk bölgesinin batısında yakalandığı bildirildi.

Şüphelinin IŞİD üyesi olduğu ve suikast talimatını Ukrayna Güvenlik Servisi ve Pravy Sector (Sağ Kesim) adlı milliyetçi örgütten aldığı düşünülüyor.

Rusya Federal Güvenlik Servisi’ne göre, Magomedov 2018 başlarında IŞİD temsilcileriyle birlikte Ukrayna’ya giderek Kuzey Kafkasya’daki gizli gruplara kaynak tedariki için görüşmelere katıldı. Burada Ukrayna İstihbaratı ve Pravy Sector’dan temsilcilerle de bir araya gelen Magomedov, daha sonra bu kişilerden Smolensk bölgesinde bulunan Donetsk Halk Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerinden bir komutanın öldürülmesi emrini de aldı. Magomedov’a sözkonusu komutanın adresi ve gerekli teçhizat sağlandı ancak Smolensk’te yakalanmasıyla bu suikast önlenmiş oldu. Magomedov’un yakalandığında üzerinde 1,5 kilogram ağırlığında TNT patlayıcı ve susturuculu silah ile mühimmat olduğu bildirildi.

Öte yandan Ukrayna Güvenlik Servisi’nden bir yetkili konuyla ilgili yaptığı açıklamada Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin açıklamasını yalanlayarak sözkonusu iddiayı “gülünç” olarak niteledi.

 



Yeni yorum ekle