İslam inkılabı Rehberi: ABD yenilgiye uğramıştır

Ct, 08/09/2018 - 06:37

İslam İnkılabı Rehberi, Tahran zirvesine katılmak için İran’a gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde, İran ve Rusya arasındaki ikili ilişkilerin küresel meseleleri de kapsayabileceğini vurgulayarak,  iki tarafın birlikte çalışabileceği örneklerden biri de Amerika’nın dizginlenmesi olduğunu söyledi.

Welayet News - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve beraberinde heyeti kabul eden İslam İnkılabı Rehberi İmam Hamanei, Tahran’daki üçlü zirvenin verimli olma temennisinde bulunamnın yanı sıra, Rusya Devlet Başkanının ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesinin gerekliliğine yönelik açıklamalarına dikkat çekerek, “İran ve Rusya arasında Suriye konusundaki işbirliğinin, ikili işbirliği için belirgin bir örnek, oldukça iyi bir deneyim teşkil ettiğini ve kelimenin tam anlamıyla birbirini tamamlamak olduğunu” belirtti.

İran ve Rusya arasındaki ikili işbirliğinin küresel meseleleri de kapsayabileceğine dikkat çeken İslam İnkılabı Rehberi, “İki tarafın birlikte çalışabileceği yerlerden biri de Amerika’yı frenlemektir, çünkü Amerika insanlık için bir tehlikedir ve onu dizginlemenin imakanı da mevcuttur” diye ifade etti.

Suriye olaylarını Amerika’yı dizginlemenin başarılı bir örneği olarak sayan İmam Hamanei, Amerikalıların şu anda Suriye’de gerçek bir hezimete uğradıklarını ve amaçlarına ulaşmadıklarını hatırlattı.

Suriye olayları başlarken, özellikle Mısır ve Tunus’ta Amerika’ya bağlı rejimlerin yıkılmasından sonra Amerika’nın izlediği hedeflere değinen İslam İnkılabı Rehberi, şöyle dedi: “Amerikalılar o dönemde Arap ülkelerinde oluşan şartlardan istifade ederek, Mısır ve Tunus’ta aldıkları darbeyi Suriye’de ve direniş yanlısı hükümeti düşürerek telafi etmek istiyorlardı ama şimdi tamamen yenilmiş durumdalar”.

İran, Rusya ve Türkiye’nin Amerika tarafından boykot edilmesinin ilişkilerin geliştirilmesi için oldukça güçlü bir ortak nokta oluşturduğunu belirten İslam İnkılabı Rehberi, “İran İslam Cumhuriyeti ve Rusya, siyasi ve ekonomik ilişkilerini geliştirmenin yanı sıra, Tahran zirvesinde yapılan anlaşmaları ciddiyetle takip etmeleri gerektiğini” söyledi.

İslam İnkılabı Rehberi, ayrıca, borsa ve ekonomik işlemlerin dolar çerçevesi dışında yapılmasına duyulan ihtiyaca da dikkat çekti. 

Konuşmasının diğer bir bölümünde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nükleer anlaşmayla ilgili açıklamlarına değinen İslam İnkılabı Rehberi, şu ifadelerde bulundu: “İran İslam Cumhuriyeti şimdiye kadar kendi taahhütlerine bağlı kalmıştır ancak Avrupalılar kendi vazifelerini yerine getirmediler ve nükleer anlaşmada kendi taahhütlerimizi eksiksiz yerine getirirken onların kendi taahhütlerini yerine getirmemesi kabul edilemez”.

İslam İnkılabı Rehberi, Rusya Devlet Başkanının nükleer anlaşma konusundaki görüşünü iyi niyetten kaynalıklı bir görüş olarak niteleyerek, İran İslam Cumhuriyetinin nükleer anlaşma hususunda ülke ve milletin izzetini sağlayacak ve çıkarlarına olacak bir tutum alacağını vurguladı.

İmam Hamanei, sözlerini şöyle sürdürdü: “Amerikalılar her kadar İran’la ilgili olarak şu anda füze ve bölge meselelerini gündeme getirselerde ancak onların İran İslam Cumhuriyeti ile sorunu, bu meseleleri aşan bir sorundur”.   

“Amerikalılar 40 yıldır İran İslam Cumhuriyetinin kökünü kazmak istiyorlar ama biz bu süre içinde kırk kat daha büyüdük. İslam Cumhuriyetinin bu direnişi, başarıları Amerika’yı dizginlemenin diğer bir başarılı örneğidir".

İslam İnkılabı Rehberi, ayrıca, Rusya’nın bölgenin diğer meselelerinde siyasi rol ifa etmek için varolan zemine dikkat çekerek ve Suudilerce katledilen Yemen halkının üzüntü verici durumuna işaretle, “Suudilerin Yemen’de kesinlikle bir sonuca varamayacaklarını ve Yemen’nin direngen halkını dize getiremeyeceklerini” vurguladı.  

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardıncısı İshak Cihangiri’nin de hazır bulunduğu görüşmede, Suriye meselesi ve ikili ilişkiler hususunda İranlı mevkidaşı ile yaptığı görüşmelerin oldukça verinli ve iyi geçtiğini belirterek, “Bu görüşmelerde, her alanda özellikle ekonomik ve ticari işbirliği alanında ikili ilişkilerin geliştirilmesini vurguladık” dedi.

Rusya Devlet Başkanı, “Enerji sektöründe, yeni bir nükleer santal ve düşük kapasiteli elektirik santrallerinin inşasını önerdiklerini ve demir yollarının elektiriklendirilmesi, İran petrol satışlarının arttırılmasını masaya yatırdıklarını” belirtti.

İki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için mevcut kapasite ve imkanları, ilişkilerin şu anki düzeyinden çok daha yüksek değerlendiren Rusya Devlet Başkanı, Amerika’nın finansal işlemler başta olmak üzere çeşitli yöntemelerle bu alanda engel çıkarmasına işaret ederek, şöyle dedi: “Amerikalılar finansal işlemlerde kısıtlamaya giderek stratejik bir hata yapıyorlar, çünkü politik ve kısa vadeli bir başarı pahasına, kürsel ortamda dolara olan güveninin kalkması ve zayıflatılmasına neden olacaklar”.

Nükleer anlaşmayı, İran Cumhurbaşkanı ile ikili görüşmelerde ele aldıkları ikinci temel konu olarak niteleyen Rusya Devlet Başkanı, İran karşısındaki bazı tarafların anlaşmada kendi yükümlülüklerine bağlı kalmamasından üzüntü duyduğunu ifade ederek, “Amerikalılar yersiz girişimlerle şartları bozdular ve Avrupalılar da, anlaşmayı korumanın yollarını arıyoruz deselerde, Amerika’ya bağımlı olmaları nedeniyle onlara tabidirler” şeklinde konuştu.                

Çev:  Mehmet Gönül

Welayet News



Yeni yorum ekle