İran, ana petrol ihracat limanını Körfez dışına taşıyor

Çar, 05/09/2018 - 22:42

İran ana petrol ihracat limanını Körfez'den Umman Denizi'ne taşıyacak. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yaptığı açıklamada, İran’ın tankerlerini Hürmüz Boğazı'nda kullanmayacağını söyledi.

Welayet News - İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, petrol ihracatı yapılan merkezi Körfez’de yer alan Hark Adası limanından Umman Denizi'ndeki Cask’a kaydırıldığını ve liman inşaatının kendisinin 2021'de görev süresinin sonuna kadar tamamlanacağını söyledi.

Ruhani, Aseluye’de üç yeni petrokimya tesisinin açılışında yaptığı konuşmada "Bu benim için çok önemli, benim için çok stratejik bir konu. Petrol satışlarımızın büyük bir kısmı Hark'tan Cask'a taşınmalı" dedi.

Hark Adası’ndaki petrol limanına ulaşmak için tankerlerin şu anda teslimatları yavaşlatan dar Hürmüz Boğazı'ndan geçmesi gerekiyor. İran, ABD yaptırımlarına karşı, Suudi Arabistan'ın da dahil olduğu Körfez’deki rakiplerinin de kullandığı Hürmüz Boğazı'nı, defalarca kez kapatma tehdidinde bulunmuştu.

Limanın Umman Denizi'ne taşınması, İran'ın boğaz kapalı olsa bile petrol ihraç etmeye devam edebileceği anlamına geliyor.

ABD, Mayıs ayında 2015 nükleer anlaşmasından çekildi ve Kasım ayında İran petrol sektörüne yönelik yaptırımları yeniden hayata geçirmeyi planlıyor.

Hürmüz Boğazı’ndan petrol akışının aksadığı son olay 1984 İran-Irak Savaşı olmuştu. Dünyada deniz üzerinden dağıtılan petrolün yüzde 35’e yakını Hürmüz Boğazı’ndan geçiyor.

Bloomberg, İran'ın Ağustos ayında günlük 2,1 milyon varil petrol ihraç ettiğini ancak analistlere göre ABD'nin yaptırımlarının bu sayıyı günde 1 milyon varile indirebileceğini yazdı.

 



Yeni yorum ekle