Pakistan Büyükelçisi: Birçok İsrail SİHA’sı Düşürdük
Pakistan Büyükelçisi Dr. Yousaf Junaid, gazetecileri elçilik rezidansında ağırladı. Pakistan ve Hindistan arasında savaş noktasına gelen son olaylarla ilgili bilgilendirmede bulundu.
Welayet News - Bir video izleten Büyükelçi, “Sizlere bu gerilimde olanları başından itibaren anlatmak istiyorum.” dedi. Büyükelçi şunları aktardı:
‘15 DAKİKA GEÇMEDEN PAKİSTAN’I SUÇLADILAR’
“Gerilim, yasa dışı Hint işgalindeki Jammu ve Keşmir'in Pahalgam bölgesinde 22 Nisan 2025'te meydana gelen terör saldırısıyla başladı. Saldırı olduktan 15 dakika sonra Hint makamları bu terör saldırısının suçunu Pakistan'a attı. Halbuki saldırı olduğunda bu saldırının ilk haberinin verileceği yer olan bölgedeki Hint karakolu, saldırı yerine 45 dakika uzaklıktaydı. Bu nedenle bu saldırı Hindistan tarafından Pakistan'ı karalamak ve kötülemek için planlanmış, kendi kendilerine yapılmış bir terör saldırısı.
‘SİVİL HEDEFLERİ BOMBALADILAR’
“Pakistan, bu suçlamaları kabul etmedi, Başbakan Şerif olaydan hemen sonra saldırının gerçek faillerinin bulunması için bağımsız ve şeffaf bir soruşturma açılmasını kendisi teklif etti. Ancak Hintliler buna yanaşmadılar ve Pakistan'a karşı 6-7 Mayıs günlerinde bir hava saldırısı başlattılar. 100’den fazla Hint Hava Kuvvetleri uçağı Pakistan'a saldırdı ve burada sadece sivil hedefleri bombaladılar, askeri hedefleri değil. Toplam 41 Pakistanlı hayatını kaybetti.”
Hindistan’ın hava saldırıları ve düşürülen uçak ve SİHA’lara yönelik ise Büyükelçi şu bilgileri paylaştı:
“100'den fazla Hint uçağı Pakistan Hava Kuvvetleri personeli tarafından büyük bir cesaretle engellendi ve aralarında dünyanın en iyi savaş jeti olan üç tane Rafaele jeti de dahil Hindistan'ın beş jeti düşürüldü. Buna karşılık Pakistan Hava Kuvvetlerinin hiçbir uçağı düşürülmedi. Bunun ardından Hindistan durmadı ve aralarında İsrail SİHA'ları da olmak üzere birçok drone ile Pakistan topraklarına saldırdı. Bunlardan 94 tanesini de Pakistan kuvvetleri düşürdü. Aslında daha çok SİHA düşürdük ama halkımız düşürülen SİHA'ları alıp hatıra olarak evine götürdüğü için bizim sayamadığımız daha çok SİHA düşürdük.
‘S-400’LER İMHA EDİLDİ’
“Bununla da yetinmeyen Hindistan, Pakistan'ın önemli bir hava üssü olan Noor Khan Üssü de dahil olmak üzere birçok askeri üssü vurdu. Burada artık bizim de bir yanıt vermemiz gerekiyordu. Birleşmiş Milletler’in 51. maddesine göre yanıt verme hakkımızı kullandık. Pakistan, Fatah füzeleriyle nokta atış yaparak Hint askeri hedeflerinin birçoğunu vurdu. Aynı zamanda iki adet S-400 füze bataryasını Fatah'larla imha ettik. Burada elektronik harp de işe yaradı ve Pakistan önce Hindistan'ın füze radar sistemlerini imha ettikten sonra S-400'ler tamamen savunmasız kaldı ve yer değiştiremediği için imha edildi. Toplamda 36 önemli komutanlık ve hava üslerini vurduk. İşte bundan sonra Hindistan, durumun ciddi olduğunu anladı ve ateşkes teklif etti.”
Türkiye'ye desteklerinden dolayı teşekkür eden Büyükelçi, savaşta Hint medyasının, Hint liderlerinin çok savaş yanlısı hatta histerik biçimde savaş kışkırtıcısı olarak davrandığını söyledi. Televizyonda çıkan haberlere göre “Türk Donanması Karaçi'de, Türk Ordusu Karaçi'de!” gibi kışkırtıcılık yapıldığını belirtti. Hintlilerin söyleminin “Eğer bizim tarafımızda değilsen, o zaman bizim düşmanımızsın.” şeklinde olduğunu kaydeden Büyükelçi, Hindistan'da şu anda eskisi gibi laik bir demokrasi değil faşist bir Hindu demokrasisinin egemen olduğunu savundu.
‘İNDUS ANLAŞMASININ BOZULMASINI SAVAŞ NEDENİ SAYARIZ’
Hindistan ile Pakistan arasında 1960 yılında Dünya Bankası garantörlüğünde imzalanan 64 yıllık “İndus Su Anlaşması”na da değinen Büyükelçi, “Bu da ayrı bir mesele. İndus Anlaşmasından tek taraflı ayrılmaya dair hiçbir madde yok. Tek taraflı karar alınamaz su üzerinde. 240 milyon insanın yaşamı o suya bağımlı. Suyun Pakistan’a akışının durdurulmasını direkt olarak savaş sebebi sayacağız.”/aydınlık
Yeni yorum ekle