ABD Pakistan'a 300 milyon dolarlık 'terörle mücadele' yardımını kesti

Pt, 03/09/2018 - 07:56

ABD Savunma Bakanlığı, Pakistan'a 'terörle mücadele' nedeniyle yapılan 300 milyon dolarlık yardımın kesileceğini açıkladı.

Welayet News - ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Pakistan'a "terörle mücadele" nedeniyle yapılan 300 milyon dolarlık yardımın kesileceğini açıkladı.

Karara gerekçe olarak, Pakistan'ın "terörle mücadelede yeterince başarılı olmamasını" gösterdiği belirtilirken, Pentagon'dan yapılan açıklamada, kesilme kararı Kongre tarafıdnan onaylandığı takdirde 300 milyon dolarlık kaynağın daha öncelikli alanlara aktarılacağı duyuruldu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun 5 Eylül'de yapacağı Pakistan ziyaretinden birkaç gün önce alınan kararı değerlendiren güvenlik uzmanı emekli Tuğgeneral Mahmud Şah, "Trump yönetiminin aldığı bu karar, çok akılsızca alınmış bir karar. ABD'nin Pakistan'ı bu tür kararlarla baskı altına alabileceğini sanmıyorum" diye konuştu.

Bu karardan en çok ABD'nin etkileneceğini vurgulayan Şah, "Kesilen yardımın maddi olarak çok bir önemi yok ancak asıl etkilenecek olan diplomatik ilişkiler ve politikalardır" ifadelerini kullandı. 

ABD ve Pakistan arasında Pakistan Adalet Hareketi'nin 25 Temmuz seçimlerini kazanarak hükümet kurmasından bu yana tırmanan gerilimin, IMF kurtarma paketine de yansıması, ABD'nin burada Pakistan'a zorluk çıkarması bekleniyor.

KARAR, İMRAN HAN'IN AÇIKLAMASININ ARDINDAN GELDİ

Pentagon'un yardımı kesme kararının Pakistan Başbakanı İmran Han'ın ABD ile yapılan ve Pakistan'ın aleyhine olan anlaşmaları iptal etme açıklamasının ardından gelmesi ise dikkat çekti.

Geçen cuma yazılı açıklama yapan Han, ABD'nin adil olmayan isteklerinin artık kabul edilmeyeceğini ve geçmiş hükümetler tarafından Pakistan'ın aleyhine yapılan anlaşmaların iptal edileceğini söylemişti.

 



Yeni yorum ekle