Trump’ın başını ağırtan iç kriz onu Suriye'ye saldırmaya zorluyor!

Ct, 01/09/2018 - 12:22

Paul Manafort ve Michael Cohen’in mahkumiyetinin ardından Trump’ın başını ağırtan iç kriz ciddileşmeye başladı ve cumhuriyetcilerin klasik geleneğinin gereği olarak onun içerdeki baskıları hafifletmesi için sınırların dışında bir karışıklığa ihtiyacı bulunuyor.

Welayet News - İranlı analist Muhammed Muhammedi, Instagram sayfasında Amerika’nın Suriye’ye saldırma ihitimalini ve nedenlerini yazdı. Muhammedi, konuya ilişkin değerlendirmesinde şöyle diyor:

Önümüzdeki günlerde Amerika’nın Suriye’ye karşı askeri bir sadırıda bulunma ihtimali cidi bir ihtimal olarak duruyor. Böyle bir saldırıyı ciddi kılan nedenleri sıralayacak olursak:

1. Paul Manafort ve Michael Cohen’in mahkumiyetinin ardından Trump’ın başını ağırtan iç kriz ciddileşmeye başladı ve cumhuriyetcilerin klasik geleneğinin gereği olarak onun içerdeki baskıları hafifletmesi için sınırların dışında bir kargaşaya ihtiyacı vardır.

2. Yaklaşık 6 aydan bu yana Amerika şöyle bir stratejik zihniyete yönelmeye başladı; Suriye’de ne zaman dengeler yönetimin lehine değişti ise, “sahil ötesi denklem” stratejisi çerçevesinde sınırlı bir saldırı düzenleyerek silahlı grupları yeniden takviye etmiş ve sahaya ayar vermiştir. Silahlı gruplar için durum şu anda taktiksel bir denklemin olmayışından daha vahim bir hale gelmiş bulunuyor ve İdlip operasyonunu başlatma hazırlıkları sadece deklemin yokluğuna değil, Suriye topraklarından tamamen silinmelerine işaret ediyor. Dolaysıyla güçler müvazenesi açısından da bakacak olsak, Amerika’nın askeri müdahalesinin ihtimali güçlenmiş bulunmakta.

3. Üçüncü neden, güney cephesinin tamamen temizlenmesi ve İran’ın Suriye’deki varlığını tadil etmek için Ruslarla yapılan müzakerelerin toptan sonuçsuz kalmasıdır. Ruslar sarahaten Amerika ve İsrail’e dediler; İran’ın Suriye’deki varlığını sınırlandırmayı ne isteriz ne de gücümüz yeter. Bu açıdan bakıldığında, İsrail Amerika’nın Esad’ın kalışını Suriye’nin İsrail karşıtı direniş ekseninden çıkmasına bağlamasını diretiyor ve bunda ısrar ediyor. Amerika askeri seçenek şovundan istifade ederek, ihtimalen Esad’ın üzerinde etki oluşturma peşinde ve böylece güney cephesinin İsrail’e karşı direnişin yeni altyapısı haline gelmesi konusunda temkinli olmak istiyor.

4. Dördüncü neden, Amerika’nın doğu cephesinde doğrudan veya niyabeten konuşlanması için ciddi planlama yapması ve direniş ekseninin parçarlarını karadan bilfiil birbirine bağlayan Irak –Suriye koridorunun kapatılmasıdır.

Buna rağmen, Suriye’ye yönelik her türlü saldırı gösterişten öteye gitmeyecek ve stratejik etkiden yoksun olacaktır. İran’ın ya da Rusya’nın hedeflerinin saldırıya uğraması halinde Amerika bunun bedelini doğrudan ve çok ağır bir şekilde ödeyecektir. Bu oyunun yönetmeni İsrail de direnişin insansız hava araçlarıyla, füzelerle donanımlı gerilla ordusunun işgal topraklarının sınırında konuşlanmasının kesin olduğunu daha şimden bilmeli.                

Çev: Mehmet Gönül

Welayet News



Yeni yorum ekle